Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Телекомите на среща заради различното таксуване на есемесите на кирилица
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 09.02.2017Коментари (4)742
© Varna24.bg
Комисията за защита на потребителите (КЗП) е отправила покана за среща към трите телекомуникационни дружества за изясняване на въпросите във връзка с различното таксуване на кратките текстови съобщения на кирилица и на латиница, както и с новите правила за роуминга. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в предаването "Денят" по TV+.

"Водим разговори, дори нашата комисия инициира среща, която ще се проведе през следващата седмица с участието надявам се и на трите телекома, както и на колегите от Комисията за регулиране на съобщенията. Посочва се, че има технически причини, свързани с криптирането на информацията, но при всички положения нашето становище е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 милиона души, самите ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука", посочи Маргаритов.

Председателят припомни и обясни казуса: "Когато пишете SMS на латиница, Вие имате възможност с него да изпратите 160 символа, а на кирилица - 70. Оттам идва това т.нар. поскъпване, защото еднаква информация в единия случай ще Ви струва един SMS, а в другия - два или три."

Във връзка с предстоящото отпадане на роуминга се изчаква произнасяне на европейския Регулатор, като един от най-важните моменти е как ще стои въпросът с услугите без лимит. "Трябва да има ясни правила по отношение на случаите, в които в родната си страна говорите без ограничение, но извън нея в рамките на Общността цената би се променила след достигането на определени лимити на мегабайти интернет или на период от време", обясни Маргаритов. Той допълни, че не следва да се подписват нови договори. Възможно е само съгласно очакваното решение на европейския Регулатор да се допълни информация за това какви са лимитите на разговорите и на трафика на интернет, когато абонатът е в чужбина. Добавянето на допълнителни услуги и увеличаване на цените за потребителите не трябва да има.

Маргаритов съобщи още, че по повод публикация в Twitter и постъпил в комисията сигнал експертите разработват казус с актуална промоция на телеком. Търговецът добавя към пакета от телевизионни канали на настоящите си абонати още един за период от три месеца, след изтичането на който те ще продължат да го получават вече срещу месечна такса от 2 лв., освен ако изрично не заявят отказ от него. "В комуникация с търговеца настояваме той да промени условията и да бъде възприет обратният принцип - само ако желае някой да ползва, тогава би трябвало да го заяви. В противен случай е редно автоматично технически да се направи така, че абонатът да не ползва и да не плаща. Впрочем, това е още един пример, който показва колко важно е потребителите да са активни, да ни информират и по този начин заедно да предотвратяваме извършването на нарушения преди още те да са се случили", добави Маргаритов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.02.2017 г.
0
 
 
Малоумници... технически е невъзможно да пишем при равни условия. Сърдете се на хората измислили GSM стандартите - нокиа и т.н. Отворете и прочетете в уикипедиа като не знаете. Просто в 7 и 8 битовото кодиране няма достатъчно символи за всички езици на планетата и се налага 16-битово кодиране за някои символи като тези от кирилицата. Количеството информация пренесено на които и да е език е една и съща - 160 бита, но тези 160 бита в единият случай са достатъчни за възпроизвеждането на 140+ символа, а в другия за 70+ символа. И не сме само ние, ами и китайците са така и арабите.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 09.02.2017 г.
0
 
 
Паднат ли цените на роуминга,купувам си чужди карти и ще си ги ползвам тук.
+1
 
 
Проблема е, че тези които ползват "другата" азбука, са финансирали писането на законите и софтуера с които днес телефоните работят. В предишната новина беше обяснено ...
+1
 
 
Съмнявам се, че ще победите телекомите.Те имат много ама мнооого голям чадър.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: