Терористите оглеждали хотел в Слънчев бряг преди да решат за автобуса

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:54 / 07.02.2013
2147
България вече се намира в нова ситуация - на определено повишена опасност от терористични актове както на национално, така и на индивидуално ниво. Около това мнение се обединиха двама генерали, бивши шефове на разузнаването - Димо Гяуров и Кирчо Киров.

Според тях има сериозни съмнения за международен натиск във връзка с взетото от кабинета решение да посочи "Хизбулла" като "виновник" за атентата в Бургас.

"Натискът не е тайна. Само часове след нападението Бенямин Нетаняху посочи кой стои зад него. България трябва да играе партньорски, но и да гарантира националния интерес. Като слушах колегите, обявяващи становището след Консултативния съвет, си помислих, че това "обосновано предположение е повече предположение, отколкото обосновано", заяви Гяуров.

Колегата му пък подчерта "неоспоримия факт", че няма държава, която със собствени ресурси да се справи "с това зло - глобалния тероризъм". Според Киров е важно сътрудничеството с други държави за разплитане на подобни атентати.

За такава необходимост подчерта и Станимир Флоров, директор на звеното за борба с организираната престъпност. По думите му "много неща са извън полезрението на нашата страна, което е характерно за един терористичен акт - всичко е обмислено много добре, а следите са прикрити".

Флоров обаче отхвърли предположенията за повишена заплаха за България. "Не трябва да всяваме паника, защото целите на всеки атентат са именно това", добави той.

Шефът на структурата за борба с организираната престъпност потвърди, че на територията на България са пребивавали 4 лица, свързани с атентата срещу израелски туристи на Сарафово. Те са били с двойно гражданство и затова безпрепятствено са могли да пътуват в ЕС.

"Посещавали са и други градове - пребиваването им там не е свързано с извършване на терористичен акт, а с подготвянето на такъв. Били са дълъг период от време у нас, проучвали са, оглеждали са и хотел в Слънчев бряг. Но са решили този вариант с автобус, защото там са съсредоточени повече хора. Ако тази бомба беше избухнала в автобуса, жертвите щяха да са много повече".

Източник: btv


Виж коментарите (0)

Още по темата (176):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от летището в "Сарафово"
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).