Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежкоболен самотен баща се нуждае помощ
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 21.07.2021Коментари (0)1105
©
Светлозар Дончев е 46-годишен самотен баща, диагностициран с тежко сърдечносъдово заболяване - болестта на Бюргер (Buerger's Disease). Той е един от малкото, засегнати тази рядка болест в България.

Светлозар отключва заболяването през 2019 година, след тежък за него и децата му развод. Въпреки че диагнозата му е потвърдена от трима независими лекари, той не спира да вярва и да се бори за собствения си живот и този на двете си малолетни деца, за които се грижи след развода.

На операционната маса Светлозар научава, че заради болестта се налага да му ампутират пръстите на краката. Мъжът отказва, подписва информирано съгласие и напуска болницата. Тогава започва лечение в "Уни Хоспитал". За терапията с инжекции обаче са нужни средства, с които самотният баща не разполага. Лечението се извършва със скъпоструващия медикамент "Проставазин", който трябва да се приема на всеки шест месеца.

Преди да заболее Светлозар е имал постоянна работа, с която е издържал и изхранвал децата си. Болестта обаче го прави нетрудоспособен и проблемите му започват да се задълбочават. Мъжът вече не може да плаща наема на квартирата, в която живее с двете си деца и заплахата да останат на улицата е все по-реална.

Приятели на самотния баща организират няколко дарителски кампании. Със събраните средства временно се поемат разходите за лекарства, наем дрехи и храна за децата.

Светлозар разказва, че благодарение на терапията в момента може да измине 300-400 метра сам. Състоянието му обаче може рязко да се промени, ако спре лечението. Лекуващият го лекар му обяснил, че дори ампутация на пръстите не е вариант, защото болестта ще продължи да прогресира и ще се наложи отстраняване на целия крайник. Инвалидната пенсия на Светлозар е около 240 лв., наскоро получил увеличение с още 4 лв. Лекарството, с което се поддържа, не се заплаща от НЗОК. ТЕЛК-ът му е за една година, обяснили му, че е така заради пандемията и скоро отново ще трябва да се явява пред лекарска комисия, за да доказва, че е с болест на Бюргер. С тежка форма на тази болест у нас са 4-5 души.

"На човек с моето заболяване в България му остават само мечти", сподели Светлозар Динчев, който е в безизходица.

Въпреки солидарността на много хора и добрите резултати от лечението, битката на Светлозар с болестта продължава. Мъжът се нуждае от още средства, за да продължи терапията, с която ще избегне ампутацията на краката си и да отглежда децата, за които се грижи сам.

Месечните разходи за лекарствата, както и издръжката на двете деца на Светлозар са в размер на 2000 лв., а в момента спешно трябва да му се поставят инжекции "Проставазин". Курсът на лечение е 1080 евро.

Ето и сметката по която може да дарите средства за лечението му:

IBAN: BG81STSA 9300 1528 7359 95

BIC: STSABGSF

Титуляр: Светлозар Николов Дончев

Телефон за връзка със Светльо 0877717471








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: