Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежък конгрес за БСП! Ще падне ли главата на Нинова?
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 16.06.2019Коментари (0)987
©
Оставка ли е оставката? Това ще бъде основната тема на БСП-конгреса утре. Отчетът за евроизборите и анализът на драматичния червен провал ще се превърне не в тема на дебатите какви грешки не бива повече да повтарят социалистите, а в основно оръжие на делегатите в битката им "за" и "против" лидерката Нинова, пише в. "Стандарт". 

От изборите насам власт и опозиция в БСП сън нямат, за да мислят процедурни хватки за постигане на целите си. Лагерът на Корнелия – как да я спаси, хората на Станишев, Миков, Гергов, Янков и сие – как да я свалят. 

Битката ще започне още с обсъждането на дневния ред на конгреса. Точка първа от него е: констатация на оставката на Нинова.

Екипът й подковава делегатите да отхвърлят влизането на точката в конгресната програма. Така Нинова автоматично остава лидер. Въпреки че по този начин явно признава, че оттеглянето й е било театрално, както я обвини лидерът на ПЕС. Самата Нинова била против този сценарий, за да не излезе слаба, страхлива и отстъпчива. В случай, че точката остане, планът на "властта" в БСП е конгресът да гласува оставката и да я отхвърли. Така на практика ще й даде вот на доверие. Накрая Нинова ще врътне номера на Ф.Д

. - Филип Димитров: вот на доверие, който ще загуби с овации, коментират на "Позитано" 20. Оставката е оставка, не подлежи на гласуване, обяви през седмицата и близкият доскоро до Нинова социолог Юрий Асланов. Мнозина на "Позитано" 20 припомнят, че при казуса "Делян Добрев" и скандалите в ГЕРБ именно БСП е защитавала тезата, че оставки не се гласуват.  

В случай, че опозицията надделее и делегатите потвърдят оставката, военните планове на двата лагера са в две посоки. Нинова ще иска конгресът да обяви процедура за пряк избор на лидер веднага. А, докато дойде денят на "президентските избори" в БСП тя да води четата. Опозиция със зъби и нокти ще се бори срещу това. Тя първо обяви, че ако БСП прави пряк избор за лидер в страната с урни, бюлетини и т.н., цялата партийна енергия ще отиде в кампанията на Нинова и опонентите й. И никой няма да има сили да работи след това за местните избори. "Ако Тодор Живков бе пряко избран, никога нямаше да бъде свален", аргументира идеята срещу вътрешните избори за първи социалист бившият шеф на БСП Михаил Миков. Опозицията иска изборите да са както е записано в устава – през 2020 г. след края на мандата на сегашното ръководство. А дотогава лидерските функции да изпълнява някой от заместниците на Нинова. Или избран от конгреса временен лидер. Може и от пленум. Завъртяха се две имена на сериозни партийни играчи – Владимир Жаблянов и Красимир Янков.

Жаблянов, който стана известен с вярата си, че "Народният съд е необходимо правосъдие", минаваше за човек на Нинова. Но с решението си да го прати на фатално неизбираемото 13-о място, лидерката сама го позиционира в окопа на противниците си.  Янков бе кандидат за лидер преди 3 години, но тогава получи само 77 гласа. Сега обаче опозицията вижда в него печеливш кон.

В арсенала за битките си двата лагера включиха всички оръжия – от обвинения, през заплахи до молби. Моля Нинова да оттегли оставката си, каза преди ден емблемата на БСП – Стефан Данаилов. Ламбо дори обяви, че заради стреса и напрежението постът лидер на БСП разболява. Какво ще се случи утре? Военачалниците на двата лагер ще решават в движение каква тактика да предприемат според настроенията в залата си и възможностите си да я контролират. Едно е сигурно обаче: ако делегатите допуснат най-висшият им форум да се превърне в конгрес за егото на Нинова сами ще минират партията си. Докато БСП се е вторачила в пъпа си, докато не е изпила докрай горчивата чаша и не е стъпила на здрава основа, трудно ще влезе в кондиция за местните избори. По строева на партийните редици ГЕРБ вече води с една обиколка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: