Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
The Times за Джеймс Баучер: Той бе най-верният и непоколебим приятел, който България някога е ималa
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 18.12.2020Коментари (0)1914
©
"Той вероятно бе най-верният и непоколебим приятел, който някога българският народ е имал“.

Така авторитетният британски вестник "Таймс“ (The Times) описва Джеймс Баучер – свой дългогодишен кореспондент на Балканския полуостров. Живял в България четвърт век, Баучер се превръща в един от най-изявените и авторитетни защитници на българската кауза, а любовта му към страната ни прозира от многобройните негови репортажи.

По повод навършващите се този месец 170 години от рождението и 100 години от смъртта на ирландския журналист, БГНЕС припомня някои интересни моменти от неговия житейски и професионален път.

Роден на 18 декември 1850 г. в графство Лимерик, Ирландия, той получава изключително високо за времето си образование в областта на хуманитарните науки, учейки в Тринити Колидж (Дъблинския университет), а след това и в Кеймбридж. Първоначално младият ирландец се насочва към юридическа професия, но силен интерес проявява и в областта на музиката, но здравословен проблем, свързан с частична загуба на слуха го кара да се пренасочи към журналистиката.

Баучер започва преподавателска работа в Итън, но едновременно с това пише и редица материали, с които приковава вниманието на най-влиятелния британски вестник "Таймс“. За кратко време придобива голяма популярност и печели доверието на вестника, който му поверява трудна и отговорна задача – кореспондент за Югоизточна Европа. Така, обикаляйки полуострова, Баучер става ненадминат експерт по балканска политика.

Джеймс Баучер решава да живее и работи в София, където остава в годините между 1892 и 1915 г., а историците тълкуват това и като признание за политическата тежест на нашата страна в европейския югоизток.

Много бързо ирландецът е пленен от България – завързва приятелства, обиква българския фолклор, носи народни носии, пие ракия, яде кромид и дори спи завит с ямурлук. Всички познават известната картина "Ръченица“, на Иван Мърквичка, където действието се разиграва в една кръчма в Бистрица, Софийско, а един от играещите фолклорния танц е именно Джеймс Баучер.

Статиите на журналиста обаче са най-категоричното доказателство за неговото отношение към България и познанията му ситуацията в региона.

"Наистина българите направиха чудеса. Те съществуват от подписването на Берлинския договор в условия, които в никакъв случай не могат да бъдат наречени благоприятни за тяхното развитие. Те нямаха активни приятели, а трябваше да се примирят с много активни и безскрупулни врагове. Наемни убийци шетаха из страната с цел да ликвидират най-изявените граждани; чужди емисари живяха сред тях, за да предизвикат безредици с най-долни средства; трябваше да се бият със сърбите и да живеят под постоянната заплаха от окупация от неимоверно по-силен враг. Те се справиха с тези трудности с тиха смелост и упорство, черти, с които всеки един народ би се гордял и доказаха, че са най-достойните претенденти за отхвърлянето на робството" – пише Баучер в един от репортажите си.

В своята работа ирландецът често повдига въпроса за българската кауза в Македония и борбите на македонските българи за свобода, а статиите му са възможност английската общественост да се запознае със събитията.

"Получени са съобщения за нова серия сблъсъци в Македония. Основното сражение се е състояло в планините близо до с. Смилянци, североизточно от Радовиш, Скопски вилает, на 10-ти този месец. Българска чета от 30 души е била нападната от турска войска от 50 души. Четата дава 20 убити и ранени, но след като получава подкрепления, обгражда войниците, които издържат до пристигането до собствените им подкрепления и след това успяват да отблъснат четата“ – пише още Баучер за едно от събитията през месец април 1903 г.

Същевременно в работата на журналиста се забелязва непрекъснат стремеж към обективност. Според историците това добре се вижда в някои не особено благоприятни статии за нашата страна. Пример за това е възмущението му към княз Фердинанд и министър-председателя Константин Стоилов, за които счита, че не са направили нищо, за да предотвратят убийството на Стефан Стамболов през 1895 г.

Баучер е радетел и за справедливост към бежанците след войните за национално обединение и пише множество статии, с които запознава света с реалността на Балканите и най-вече с тази в България, апелирайки за това насилията да бъдат спрени.

Кореспондентът на "Таймс“ напуска България с влизането на страната ни в Първата световна война през 1915 г., но по-късно пише няколко статии, в които осъжда клаузите на Ньойския мирен договор, определяйки ги за "прекалено сурови“.

Дългият престой в страната ни променя ирландеца, разказват за него съвременниците му. Той симпатизира искрено на нас, българите, защото неговият народ също се бори за своето право на свободно и независимо съществуване. Баучер обиква България, но и тя обиква него. В наши дни, на сградата срещу бившия царски дворец в София, в която е живял Джеймс Баучер, има изградена паметна плоча в чест на ирландеца. В една от столичните градини се издига и негов бюст-паметник.

След смъртта му през 1920 г. той е погребан в близост до Рилския манастир, а в Рила има и планински връх, кръстен на него. Така България изразява своята признателност към един чужденец, обичал страната ни и осмелил се да я защитава в едни от най-трудните за нея времена.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: