Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Точките в талона ще определят цената на "Гражданска отговорност"
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 16.09.2010Коментари (16)6797
© Varna24.bg
Цената на задължителната за шофьорите застраховка "Гражданска отговорност" съвсем скоро може да се определя от контролните точки в талона. Това съобщи вчера председателят на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров. Идеята е системните нарушители с много отнети точки да плащат двойно по-скъпа полица, докато примерните водачи да имат отстъпки. Реализирането на това предложение е възможно да стане след Нова година, когато всеки водач ще може да проверява колко точки са му останали на сайта на КАТ www.i-kat.org.

"Досега тази информация не беше публична и затова цените на "Гражданската" бяха еднакви и за тези, които спазват правилата, и за нарушителите. Подобна система действа от години в Европа коментира Тодоров.

Причината досега идеята да не бъде реализирана у нас е, че данните за контролните точки не можеха да се видят от застрахователите. В момента, за да проверим колко точки са ни останали, трябва да отидем в КАТ и да платим 3 лв. за изготвяне на подобна справка. От асоциацията на застрахованите и пострадалите са решили да улеснят водачите, като направят възможно проверките да става онлайн на адрес www.i-kat.org след представяне на документ за заплащане на задължителната такса към държавата.

шофьорът получава отговор за часа и дататаВ момента на сайта шофьорите могат да проверят дали са им готови наказателните постановления, размера на глобата, която трябва да заплатят, и точките, които ще им бъдат отнети за извършеното нарушение. Освен това през портала може да се види в реално време колко души чакат на опашките пред КАТ. От вторник интернет адресът даде още една възможност на шофьорите - всеки водач с изтекла книжка може да си запази ред за смяна на сайта. За целта трябва само потребителят да се регистрира, след което да си напише ЕГН и номер на книжка. До 24 часа след подаване на заявката в която да отиде до пункта. В КАТ - София, има и специално гише за връчване на книжки със запазен ред по интернет. По този начин на потребителите няма да им се налага да се редят на километричните опашки. Само за ден след стартирането на системата над 100 водачи са подали заявки на сайта.

"От тях около 65 бяха изрядни. Имахме 15 души, които си чакаха наказателните постановления, а запазването на ред може да става само от шофьори без нарушения. Имаше и 10 души, които не бяха от София, и още около 20 със сгрешени данни", обясни Владимир Тодоров. Според него следващата стъпка е запазването на ред и за връчване на наказателно постановление.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
мойта кола е на изплащане , на кой точките ще гледат какви са тия тъпотии
0
 
 
Идялно крайно време е за примерните граждани на Р. България да има данъчни облекчения. За хора със златен талон как ще се процедира :))))))))
+1
 
 
за всички е било еднаква цената нима?Защо в калкулатори като смятам мола над 150 коня на годините и стажа на майка ми излиза някъде към 200лв.максимум,а за моя стаж като сложа е над 400лв?Естествено че като се регистрира колата ще е на по-възрастен водач с повече "стаж"-понеже някои като майка ми нямат и 2 часа шофиране,но пък ще плащат по-евтина гражданска.
+2
 
 
Проверих сайта - идиотщина е. Въвеждаш си всички данни, правиш МОЛБА за справка за наказателно постановление и на следващия ден до 18:00 евентуално можеш да получиш отговор. Да не говорим колко комунистическо е в сайта не да си видиш и платиш наказанието, а да си ЗАПАЗИШ РЕД на опашката в КАТ. И, естествено, това само с молба и важи само за "изрядните" шофьори. За мен в България "изряден" шофьор е такъв, който дава рушвети. Аз съм изключително добър шофьор (мога сам да го кажа за себе си), но имам 2 солени акта за превишена скорост. И двата на междуградски път на скрити знаци с ограничения съответно 60 и 40 км./ч. Това, че спирам на всички пешеходни пътеки, ползвам правилно хоризонталната маркировка и спазвам всички пътни знаци, сменям лентите и изпреварвам само на разрешени места и само с мигачи според кат не е "изряден шофьор", защото те просто нямат механизъм да следят за тези неща. Тях ги интересува дали на еди кой си скрит в храстите знак на извънградски път аз съм проявил моите възможности да виждам през материята. И на двете места, където ми писаха акт, след като ходих да се разправям и двата знака изчезнаха. Единият беше даже тук до Пловдив - карловско от магистралата до Пловдив. Но както и да е. Ще се емигрира, видяло се е.
+1
 
 
И как ще стане като "Гражданска" се плаща на колата,която могат да я карат 5 човека с различен брой точки?
-5
 
 
Това е много тъпо... Майками кадето няма отнети точки да плаща по малко кадето не се качва в кола и е много по опасна ако излезне на пътя от колкото някой с 3 акта. Поредната идиодщина. Тва който го е измислил трябва да му се връчи оскар...
+4
 
 
Крайно време беше да се направи това. Иначе браво и за сайта. Доста ще е полезен (ако работи нормално, разбира се:))
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: