Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тодор Танев: Правилният термин е, остава и ще пребъде "робство"
Автор: Екип Varna24.bg 17:22 / 27.01.2016Коментари (13)1372
©
Нямам съмнение, че правилният термин, който е добил национално значение и продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство. Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание". С тези думи образователният министър Тодор Танев се отърва от отговорността за поредния скандал с промените в програмите на учениците от VI клас - този път по история, където предложението е думата "робство" да се замени със "съжителство".

Личното ми мнение е, че е имало робство, категоричен бе Танев. Но допълни, че не е важно неговото мнение, а това на научната колегия, която определя кой термин да се използва в учебната програма. Историците трябва да се произнесат до месец дали да е "робство" или "владичество".

"Така е поставено - като робство, и историците го знаят, още от времето на Възраждането с политическата цел да мобилизира българското население. Но аз бих добавил следното - Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти. Има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство", каза министърът.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата - и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма. Нито аз съм въвел думата. Тя беше въведена от един съвсем друг министър", оправда се просветният министър.

Танев бе категоричен, че няма да позволи нито един ученик да бъде санкциониран, ако използва думата робство и се закани лично да накажевсеки учител, който направи подобно нещо.

Темата за българското Средновековие може да бъде "компресирана" и по преценка на всеки учител да се изучава в рамките на половин срок в VI клас, стана ясно още от думите на министър Танев. След промените в програмата се оказва, че цял випуск в шести клас ще изпусне тази глава от историята ни.

"От 33 г. преподаване в университета ще ви кажа: винаги, когато има нови дисциплини, са се появявали вакуум или застъпвания. По изключение тогава ръководителят, аз, имам право еднократно да преразпределя учебното време и да компресирам отделни теми", обясни той. Така нито един български ученик да не бъде лишен от възможността да научи основните опорни моменти от Средновековие, гарантира министърът и допълни, че според експертите половин учебен срок е достатъчен за изучаване на българското Средновековие.

На журналистически въпрос как децата ще успеят да научат периода на българското Средновековие, министърът отговори: "Средновековието ще бъде поднесено на тях толкова, колкото го знаете и вие в момента, да ви изпитвам ли?".

Източник: 24 часа









Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 28.01.2016 г.
0
 
 
Новините, историята, музиката и всички предмети, изучавани в училище, трябва да са на български език, да са съобразени с българската култура и да защитават българщината. Който не е доволен - светът е широк - да отива другаде да живее. Настава време да защитим българщината!
на 28.01.2016 г.
0
 
 
Абе като остава ДЕМДПРСТ, защо трябваше да го променяш?
0
 
 
съжалявам.написах изказването на цезар спрямо катилина,но сървърът ме отхвърли.явно латински не влиза в компетенцията на редактиращите!г-н министърът се опитва да се изплъзва-за кой ли път?!
Aнонимен
на 28.01.2016 г.
+1
 
 
Правилния термин е-"Идиот, ти и цялото министерство сте за бой с тояги на голо,за да не може да седнете на задниците си поне един месец,та следващите след вас да имат страх какво би ги очаквало,ако се опитат да се гаврят със паметта на Левски,Ботев,Волов,Бенковски,Петко войвода,Райна Княгиня...."
Aнонимен
на 28.01.2016 г.
0
 
 
на Тодор Танев му плащам екскурзията до съседите. едно условие да отиде там както е сега, по гол задник.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 28.01.2016 г.
0
 
 
Авторът на това историческо откритие "съжителство", а това е служител на МОН, трябва да бъде открит и назован по име. Да излезе пред медиите да му видим знанията и ценностите. И след това, заедно с всички, писали и подписали новата учебна програма - оставка и на борсата! То, години наред образователното министерство произвежда гафове, но с тоя министър бройката е преизпълнена за две петилетки напред.
+1
 
 
БЪЛГАРИ ЗАЩО ОТНОВО НАВЕЖДАТЕ ГЛАВИ?ЗА ТОВА ЛИ СА СЕ БОРИЛИ И ЗАГИНАЛИ ВЕЛИКИТЕ ХРИСТО БОТЕВ,ВАСИЛ ЛЕВСКИ ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ.ДА СЕ ВДИГАМЕ НА ПРОТЕСТ И ДА ИЗМЕТЕМ ПРОДАЖНОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО СИ ПОЗВОЛЯВА ГАВРАТА С ПАМЕТТА НА ВСИЧКИ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА МАЙКА България.НЕГРАМОТНИ МИНИСТРИ И ВСЯКА ПОДОБНА СГАН НЕ УВАЖАВАЩИ ИСТОРИЯТА НЯМАТ ПРАВО ДА СТЪПВАТ ПО НАПОЕНАТА С МНОГО КРЪВ ОТ ДЕДИТЕ НИ ЗЕМЯ НА МАЙКА България.
Aнонимен
на 27.01.2016 г.
+2
 
 
Не знам чий болен мозък роди това турско "присъствие","съжителство" и т.н.За тези които искат турцизация на България,това е като манна небесна,сами да обезродим България и да им бъдем поднесени на тепсия.Абе смешници такива,да не мислите,че народа ни случайно пее песни от векове за три синджира роби?Турчинът е имал право да убива и граби раята,робите,неверниците абсолютно безнаказано.Затова след освобождението се оказва,че докато другите европейски народи са провеждали индустриализация,ние сме излизали робовладелство.Тези загубени за развитието ни векове на безчинства и смърт до сега си оказват влиянието.Трябва да минат още толкова векове,че да забравим.
+5
 
 
Съжителство ще има,когато *съжителсвам* със снахата или щерката на онази пацавура росица,която плямпаше по телевизията!Мамака ви,изроди небългарски!!!
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 27.01.2016 г.
+3
 
 
Изрод! Как пък все такива ви намират.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: