Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Томислав Дончев: Следващите избори трябва да са машинни
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 28.08.2020Коментари (0)1148
©
Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че следващите избори трябва да са машинни. В своя позиция той споделя личното си мнение, според което в обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес. 

"Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности. Напр. Нейно превъзходителство, посланикът на Нидерландия", изтъква Дончев.

"Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес", смята още той и акцентира на това, че те трябва да бъдат закупени от ЦИК.

"Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии и който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес", казва още Дончев.

Той информира, че заедно с "Информационно обслужване" е направено пазарно проучване и са събрани оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане.

Дончев коментира и оставката на председателя на ЦИК. Той отрече тя да е подадена заради конфликт с него, а коментарите за това определи като "нагли спекулации".

"Уважавам г- жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт с мен, са нагли спекулации. Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате", заявява още вицепремиерът. 

Той допълва, че мотивите на Стоева са разбираеми. "Действащият изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито ИО, нито който и да било друг може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение", изтъква още вицепремиерът.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: