Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Топ социолог: Не беше уместно да се свиква НС тази седмица
Автор: Алена Соколчева 11:57 / 10.04.2023Коментари (0)518
©
Радев беше предварително заявил, че няма да бави този път връчването на проучвателните мандати, но според мен наистина не беше уместно тази седмица да се свиква откриването на НС. Това каза за "Фокус" социологът Юрий Асланов относно стартът на 49-ия парламент тази сряда. 

"Не съм наясно с мотивите. Дали ще е тази или следващата седмица няма голямо значение, така че и в двата случая бързането ще е налице, както предварително беше заявил", добави още социологът. По думите му една седмица по-рано или по-късно няма да е от значение. Той посочи, че заради спецификата на тази седмица и вярващите християни, не е било уместно да се свиква НС. 

Относно първият проучвателен мандат Асланов смята, че шансовете не са особено обещаващи. "Разбира се не са толкова безнадеждни както миналия път. Имат по-високи шансове, но тези шансове си остават ниски и към този момент. Ако първият проучвателен мандат се провали, да очакваме, че вторият ще бъде успешен, е утопия. Това не е възможно. И остава възможността за евентуален трети мандат, за да се спаси честта и на ГЕРБ и на "Промяната“, да не е през техния мандат, да се използва моментът да направят нужните компромиси или отстъпки, но всичко това зависи от начина, по който ще се изговорят нещата по време на дебатирането на първия и на втория мандат в парламента", обясни Юрий Асланов. Според него, ако този конфронтационен език се запази няма да настъпи някакво примиряване на тези враждебни позиции, които заемат двете политически сили помежду си.

"И пак повтарям, това като цяло повишава вероятността от поредни предсрочни избори и намалява шансовете за разбирателство в рамките на 49-ото НС", уточни той.

Във връзка с избора на председател на парламента социологът каза:

"Не очаквам този път по повод на личността на председателя на НС да избухнат такива страсти, които да превърнат тази рутинна процедура във водевил, както беше миналият път. Те нямат и много време да се подготвят предварително за разговори по този въпрос, защото в сряда НС се открива. И още на първото заседание като минат церемониалните речи и рутинните процедури, ще трябва да се пристъпи към избора на председател на НС, за да започне то да се структурира, тъй като преди да е структурирано като ръководство това НС, преди да са уточнени съставите на постоянните комисии, то не може да пристъпи към работа. За да се отвори възможността и за връчването на първия от поредицата три проучвателни мандата. 

Той смята, че колкото по-бързо се отбие номера с тези процедури, по-бързо ще се стигне и до съществото на разговора. "Дали това бързане е от полза на сближаване на непримирими позиции и постигане на компромис, аз не мога да кажа, защото ние видяхме през миналата и по-миналата година, че и бавенето не дава резултат. Може пък в сегашната ситуация бързането да даде различен от предишните резултати. Кой знае? Не съм чак такъв оптимист за успеха на 49-ото НС, но все пак не бива да го изключваме", заключи Юрий Асланов.



Още по темата: общо новини по темата: 936
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: