Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тотото е застрашено
Автор: Екип Varna24.bg 20:29 / 20.06.2022Коментари (0)925
©
Загуби от десетки милиони левове за бюджета, закриване на 960 пункта и 500 000 души, лишени от възможност да пускат фишове или да си купят лотарийни талони - това очаква тотото, ако не бъде променен бързо Законът за хазарта.

През 2020 г., когато тотото стана монополист при организирането на лотарии, бе приет гратисен период до 29 юли 2022 г., след който тотото да предлага игрите си само в собствени пунктове. Към момента предприятието има 640 собствени обекта и 960, които са на негови партньори. Ако ограничението не бъде премахнато от закона, означава от август външните пунктове да бъдат затворени. Така 500 000 души в страната ще останат без достъп до продуктите на тотото - няма да могат да пуснат фиш или да си купят талони, посочват от ръководството му.

“Неблагоприятният сценарий означава да не бъдат реализирани поне 20 млн. лева приходи до края на тази година и вероятно неизпълнение на заложените със Закона за държавния бюджет приходи от дейността на тотализатора", коментира изпълнителният директор Александър Тодоров, предава "24 часа".

Според последните промени в закона 10% от постъпленията, които се предоставят на Министерството на спорта, отиват за подпомагане на културни и образователни институти. А близо 2/3 от бюджета на спортното министерство и на федерациите идват от отчисленията на тотото.

Запазването на рестрикциите в закона щели да доведат както до намаляване на средствата, които се отчисляват към държавата, спорта, физическото възпитание и културата, така и до ограничаване на развитието на дребните търговци.

Партньорите на тотализатора ще изгубят поне 1 млн. лв., ще трябва да съкращават хора и да има намаляване на доходите на български семейства, посочва Тодоров.

Според ръководството на тотото, ако законовите ограничения бъдат премахнати, приходите може да бъдат увеличени значително. До края на 2023 г. новото ръководство планира увеличение на крайните точки на продажба с поне още 1000, което да генерира допълнително поне 50 млн. лв. постъпления.   

Изготвените промени в Закона за хазарта ще позволят по-свободна продажба на лотарийни билети.  Те ще може да се предлагат в обекти като големи търговски вериги, бензиностанции, станциите на метрото и на други места.

Експерти от правната дирекция на Българския спортен тотализатор уточняват, че изготвеното изменение на Закона за хазарта е ключово и цели да се предостави възможност за развитие на дейността на държавния хазартен оператор. Това щяло да доведе до допълнителни финансови средства, които да бъдат похарчени от държавата за осъществяване на обществени политики в областта на спорта, физическото възпитание и културата. 

Тодоров е категоричен, че измененията в Закона за хазарта от 2020 г. поставят изисквания, които не само са нелогични за обичайната търговска практика, но са в разрез със Закона за защита на конкуренцията.

Само за държавния хазартен оператор се поставяло изискване да разпространява продуктите си в стопанисвани от него обекти, при това с персонал, нает по трудов договор. Обектите трябвало да отговарят и на допълнителни рестриктивни разпоредби.

Промените в закона са внесени от група народни представители от “Продължаваме промяната" и бивши депутати от ИТН, сега независими.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: