Това е последният ветеран на ВВС от Авиобаза "Равнец"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:26 / 12.04.2022
849
12 април е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Датата съвпада с първия полет на човек в космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин.

Целият живот на 94-годишния ветеран подполковник Коста Костов е свързан с авиацията. Авиоинженерът е отдал близо 30 години на военна служба в дивизия по противовъздушна отбрана на страната в славното някога летище Равнец, както и в Безмер, Балчик и Долна Митрополия.

"Още като ученик започнах да моделирам моделчета самолети. Аз съм работил на повече от 40 типа самолети", сподели мъжът.

Разказва ни за някогашните български ЛАЗ-ове, за реактивните съвременни модели, прехващачи и фронтови самолети. 

Споделя ни, че изборът да работиш в авиацията е не просто професия, а призвание и начин на живот.

Макар и пенсиониран от военновъздушните сили, ветеранът и до днес е привлечен от авиацията и космонавтиката. Споделя ни, че се наслаждава на звука на машините дори когато се налага да лети като турист.

Подполковник Костов продължава да следи с интерес развитието на авиотехнологиите и политическите нагласи за закупуването на самолети. И практикува своето хоби да моделира от дърво малки експонати на летателни машини. 94-годишният ветеран има още едно хоби - да рисува карикатури от бита на българина. Има стотици от тях. Издялкал е и десетки картини върху дърво и определя себе си като щастлив.

А в знак на празничния ден и голямата му страст по авиацията, подарява на екипа ни дървено цвете, което е изработил сам от липово дърво.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).