Това са промените за отнемане на точки на шофьорите, влезли в сила от вчера

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:52 / 05.04.2017
1051
КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт. Това е една от промените в наредбата на МВР, свързана с контролните точки на водачите, която е обнародвана вчера в Държавен вестник. От нея става ясно, че точки вече няма да се отнемат и за паркиране на втори ред до вече паркирани автомобили. Отсега нататък пък новите шофьори ще получават само по 26 контролни точки, а едва след 2 години стаж ще получат и максималния брой - 39.

Наказанието отпада и за водачи, които паркират на втори ред до вече паркирани автомобили. В момента, ако спрете или паркирате на пешеходна пътека, кръстовище, спирка от обществения транспорт или до вече паркирала колона, ще получите единствено глоба от 50 лева, предвидена в Закона за движение по пътищата.

Друга промяна, въведена в наредбата, е, че новите водачи вече няма да получават пълния набор от 39 контролни точки, а само 26. Останалите 13 точки шофьорите ще получават, след като натрупат 2 години стаж по пътищата. В наредбата отпада и текстът, според който се отнемат 5 контролни точки на шофьори, които управляват спряно от движение превозно средство. Вместо него са въведени две нови наказания - ако водач управлява превозно средство с неправилно поставени регистрационни табели, ще му се отнемат 8 точки. Ако пък няма изобщо такива или не е регистрирал колата си по правилната процедура, ще му се отнемат 10 контролни точки.

Запазват се наказанията за преминаване на червено и за недаване предимство на пешеходна пътека. И за двете нарушения ще се отнемат отново по 8 точки. Новото в наредбата е, че вече са въведени наказания и за повторно подобно нарушение - 12 контролни точки. Непроменени остават наказанията за водачи, които шофират с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила - общо 10 точки. При повторно нарушение - 15 точки, а при отказ от проба - 12 точки.

Всички текстове са влезли в сила от вчера, с изключение на промяната за контролните точки на новите водачи, която влиза в сила от 1 юли. Броят на отнетите контролни точки до 1 юли също ще бъде запазен, а отнемането на контролни точки по нарушения, извършени преди 4 април, ще се извършва по досегашния ред.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).