Този път твърдо: ГЕРБ иска отмяна на дерогацията за "Лукойл", среща подкрепа

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
22:56 / 21.10.2023
1046
Парламентарна група на ГЕРБ ще внасе предложение в Народното събрание за отнемане на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл" Нефтохим Бургас, съобщи пред журналисти днес депутатът Делян Добрев. Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. "От тази дерогация печелят единствено "Лукойл" и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския потребител е никаква", каза Добрев. Той съобщи, че ще търсят подкрепа от ДБ, това трябва да е естествена тяхна позиция, тъй като руската компания печели 3 милиарда долара на година и с тях финансира режима на Путин. 

Така идната седмица ГЕРБ ще внесе проекторешение за отнемане на дерогацията на "Лукойл"

Добрев обяви още, че имат информация, че дерогацията се нарушава. Т.е. изнасят се горива и за Евросъюза, с което ефективно се заобикалят санкциите за Русия.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата, тъй като това, че "Лукойл" купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната им цена и ние плащаме толкова, колкото в останалите европейски държави.

По-рано днес и от ДПС разпространиха позиция на съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски, че партията подкрепя спирането на дерогацията.

"ПГ на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на “Лукойл Нефтохим Бургас", защото това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани", се казва в позицията на Делян Пеевски.

От ДПС още в понеделник ще изискат доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират Парламента какво се случва в “Лукойл" .

Финансовият министър Асен Василев също коментира днес, че ако се предлага нещо ново по отношение на Лукойл, то ще бъде обсъдено от цялото правителство. И допълни, че евентуалната продажба на "Лукойл" зависи единствено от собственика.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (214):
30.05.2024 Супер новина за българските шофьори от Европа, ще останат много доволни от цените на бензина
15.05.2024 Енергийният експерт Мартин Владимиров: Турция става най-големият вносител на руски горива в света - 17.6 млрд. евро!
15.05.2024 "Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева за месец април
10.05.2024 Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас", стана ясна причината за голямата проверка в складовете!
10.05.2024 Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
08.05.2024 "Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия, които вече са в Бургас
Още новини от Национални новини:
Работници от "Солвей соди" в Девня: Към заплатите ни от 3000 лв. ...
Отлагат с половин година важна промяна в Търговския закон
Експерт по образованието за изпитите след 7 клас: Леко гневен и с...
Новият политик, Николай Марков: Левски е произведен национален ге...
Станишев: Оставката беше неизбежна – с Нинова загубихме над 800 0...
"Булгаргаз" обявява нови търгове по Споразумението с "Боташ"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).