Традициите, които да спазим на Сирни Заговезни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:07 / 15.03.2024
1771
След Месни Заговезни (10 март) започва Сирната неделя, чийто последен ден е Сирни Заговезни (17 март). Денят е винаги точно 7 седмици преди Великден. Известен е още и като Големи Заговезни, Сирни поклади, Неделя сиропустна. 

Ето кои са най-популярните традиционни обичаи, които трябва да се спазват.

Ден за прошка 

Целият ден преминава в посещение на близки и роднини. По-младите гостуват на по-възрастните - родители, братя, сестри, кумове. Целуват им ръка и искат прошка, казвайки “Прощавай", “Простено да е" отговарят по-възрастните. Семейството сяда на празнична вечеря, която трябва да е обилна, но да изключва ястия от месо. 

На масата трябва да има ястия със сирене, яйца, риба, тутманик, мляко с ориз, орехи, тиква. Задължително се яде бяла халва. 

Хамкане 

Сирни Заговезни е свързан с обичая хамкане. Възрастните жени закачват парче халва на червен конец и го връзват на тавана. Всички деца се нареждат в кръг, поставят ръцете си отзад и се опитват да захапят халвата с уста. 

Бабата разклаща конеца, а децата се надпреварват кой ще отхапе халвата. Забранено е използването на ръцете, само устата. 

Заговезнишки огньове 

Празникът се свързва и с прескачането на големи огньове от млади мъже. Те събират царевична шума и клони през цялата изминала седмица - Сирница. На Сирни Заговезни момчетата и младите мъже подреждат шумата и клоните на купчини по височините около селото и ги палят. В някои региони огньовете се палят в центъра на селата - на мегдана. 

Поверието е, че докъдето достига светлината от пламъците, дотам няма да удари градушка. Цяла нощ всички прескачат огньовете за здраве, плодородие, но и да се предпазят от бълхи и падане на градушка. В някои райони на страната се палят огнени стрели и факли. Младежите носят запалени факли и извършват с тях ритуално очистване на нивите за по-богат добив. 

Пламъците на огньовете се виждат от всички в селото и създават празнична атмосфера. През това време в центъра се вие хоро, което е последното преди строгите великденски пости. 

Кукери 

Със Сирни Заговезни е свързан и друг български обичай - кукерите. В някои райони на страната кукерските игри се организират на този ден. Кукерите имат свой водач, който е начело на останалите членове на групата и се нарича цар. “Царят" извършва ритуално засяване на нивата. По време на този ритуал, останалите кукери подрънкват с хлопките и звънците и носят “царя". 

След това кукерите обикалят всички къщи и благославят стопаните им. Поверието гласи, че колкото по-страшни са маските им и колкото повече шум вдигат, толкова по-голяма е вероятността да прогонят злите сили. Костюмите им се изработват от животинска кожа. Най-важният детайл от тях е маската, също направена от материали от животински и растителен произход - кожа, рога от едър рогат добитък. 

Подготовка за Великденските пости Сирни Заговезни е последният ден, в който се консумира храна от животински произход. От следващия ден християните се отдават на строг великденски пост, през който изчистват не само тялото, но и духа си. Забранени са всички сватби, тържества и забавления. Християните пречистват тялото и духа си за посрещането на най-големия християнски празник - Възкресение Христово, actualno.com.

Виж коментарите (1)

Още по темата (199):
11.05.2024 Светла събота е!
08.05.2024 Светла Сряда е! Църквата почита Св. Йоан Богослов
07.05.2024 Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спасява
животи!
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова притесни всички: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Национални новини:
Проверките за нелоялни практики при организираните туристически п...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Бизнесмен: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
"Булгартрансгаз": Финализирана е успешно най-важната обществена п...
Назначиха извънредна проверка по случая с починалото 5-годишно де...
Финансистът и икономист д-р Войнов каза какво трябва да направим ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).