Трагедията за близките на загиналите в самолета край Пловдив е голяма

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:35 / 22.04.2019
1341
Двуместният спортен самолет, който в събота се разби край стадиона на пловдивското село Оризари, е минал технически преглед през декември м.г. Срокът за валидност е до края на 2019-а. Това заяви Нено Рангелов, който е един от тримата собственици на летателния апарат и бивш пилот на изтребител. Той отказа да коментира каква може да е причината за откъсването на крилото, довело до падането на машината и смъртта на 45-годишния Стефан Василски от Пловдив и Валентин Аламански от Чирпан, на 18 г.

Според експерти възможно е да става въпрос за "умора" на материала и последващи конструктивни изменения. Другата версия е, че при изпълнение на фигура над стадиона самолетът е летял с по-висока скорост от необходимата и се е получило претоварване.

Апаратът е бил закупен през 2013 г. от Рангелов, Василски и техен приятел и досега не е давал дефекти. Във фаталния ден сутринта е трябвало да прелети над игрището в Оризари и да поздрави участниците в състезание с дронове. При захода обаче крилото на машината се отчупва във въздуха пред очите на десетки свидетели. След това самолетът се превърта, удря се в дърво и пада на брега на река Марица.

Василски, който е пилотирал, и младият му спътник издъхват на място. Заради трагедията не е даден старт на състезанието. Организаторите му са категорични, че дронове във въздуха не е имало. Надпреварата трябвало да започне след демонстрационния полет.

“Стефан беше опитен и внимателен авиатор. Ползваше се с авторитет сред колегите си", твърди кметът на Белозем Иван Тачев. В селото се намира малко летище за спортни самолети. Открито е преди 15 г. и всеки уикенд се провеждат полети. На Лазаровден оттам е излетяла и катастрофиралата машина. 18-годишният Валентин Аламански е бил приятел на Василски и също като него запален по полетите. Младежът е завършил м.г. СУ “Пейо Яворов" в Чирпан, където майка му е учителка. Той е единствено дете в семейството.

След развода на родителите му живеел с баща си, баба си и дядо си. “Възрастните имат бизнес със закуски. Живееха заради Вальо. Трагедията им е голяма", споделят техни съседи в Чирпан. Инцидентът със самолета е поет от екип от Националната следствена служба, който вече направи оглед на местопроизшествието и иззе документация от авиобазата в Белозем. Законовият срок за разследването е 1 г.

Междувременно се разбра, че все още не са готови резултатите от експертизите за

причините за катастрофата с хеликоптер Ми-17 на авиобаза Крумово, пише "24 часа". Досъдебното производство се наблюдава от пловдивската военна прокуратура. На 11 юни 2018 г. машината се разби при тренировъчен полет. Тогава загинаха пилотите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Бордовият инженер Алексей Каменов пострада, но оцеля.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
22.04.2019 Трагичният инцидент със самолета край Пловдив - едва девети в света
21.04.2019 Родителите на 18-годишният Валентин, който загина край Пловдив, получиха най-зловещия документ
21.04.2019 Какви са версиите за катастрофата със самолет край Пловдив? Разследването продължава
20.04.2019 На 45 и 18 години са жертвите на самолетната катастрофа край Пловдив
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).