Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 хил. лв.
Автор: Екип Varna24.bg 10:19 / 12.08.2020Коментари (0)1506
© bTV
Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на някогашният икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков. На толкова са изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси. Това е решил на 10 август съдия Доброслав Руков от Административния съд - София-град по делото по Закона за отговорността на държавата, водено от бившия министър срещу КПКОНПИ, видя "Сега" в съдебните регистри.

КПКОНПИ, която сега се председателства от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е осъдена заради греховете на комисията за конфликт на интереси, която се вля в мегаоргана КПКОНПИ при създаването му. Производството за конфликт на интереси срещу Трайков започна през 2012 г. по негово настояване. По това време комисията се ръководеше от Филип Златанов, останал в историята със скандалното си тефтерче, в което беше записано кой да бъде ударен.

Трайков присъства в тефтерчето с "Трайчо да се движи". Неговият казус бе решен за отрицателно време от комисията на Златанов. Тя прие, че като министър той е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин".

Трайков сам сезира комисията срещу себе си месеци, след като вече не беше министър, заради твърденията на тогавашния водещ в ТВ7 Николай Бареков, че е в конфликт на интереси. Целта на Трайков е да изчисти името си, но вместо това е признат в нарушение. Две години по-късно обаче казусът е вече приключен с влязло в сила съдебно решение, че комисията не е права. През 2019 г., малко преди да изтече давността да търси обезщетение, Трайков подава иска си срещу КПКОНПИ.

С него твърди, че заради решението за конфликт на интереси от "Балканстрой" са оттеглили офертата си за работа и заплата от 10 хил. евро месечно. Бившият министър претендира и за 12 хил. лв. неимуществени вреди - понесени душевни болки и страдания. За тях пред съда разказват двама свидетели - жената, с която живее, и негова колежка.

КПКОНПИ пледират, че решението за конфликт на интереси е отменено от съда не защото нямало конфликт, а защото била изтекла давността. Освен това юрисконсултите на Цацаров настояват, че Трайков сам си е навредил като е сезирал комисията да го провери.

Съдът приема, че като бивш министър Трайков е бил добре известна в обществото личност и решението на комисията, отразено в публичното пространство и придружено с недобронамерени коментари, е увредило авторитета и доброто му име в обществото. 

"Органите и длъжностните лица, работещи тогава в комисията е следвало разполагат с достатъчен административен и управленски капацитет, който да им позволи да предвидят, че в случая, независимо дали е имало или не конфликт на интереси, са изтекли сроковете за образуване на производство, а не самоцелно да провеждат такова", пише съдия Руков. И прави извод, че постановяването на решението за конфликт на интереси е мотивирано от цел, различна от заложената в закона.

Според съда доводът, че Трайков сам е предизвикал увреждането, или е допринесъл за него, като е сезирал комисията, е абсурден. "Той е предприел този ход за да изчисти името и авторитета си, увредени от злонамерените медийни публикации, предхождащи решението на комисията. По логиката на ответника, ако човек има здравословен проблем и потърси медицинска помощ и вследствие на некомпетентност или някаква друга причина здравословното му състояние се влоши, може да се приеме, че той си е виновен сам, защото ако не беше търсил съдействието на медицински специалист, а си бе седял вкъщи и се е самолекувал, влошаването е нямало да се случи", се казва в съдебния акт.

Съдът приема още, че Трайков е изпуснал договор за 10 000 лв. месечно за половин година заради решението, че е в конфликт на интереси. Това се доказва от представената от Трайков официална кореспонденция с фирмата. Затова са му присъдени 60 000 лв. за имуществени вреди.

Върху тези общо 72 000 лв. вреди съдът е изчислил мораторната лихва, както и 3200 лв. разходи за адвокат, направени от Трайков. Така сумата, която КПКОНПИ му дължи, става 99 639 лв. Решението на съдия Руков не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.

Отношенията на Трайков с КПКОНПИ не се изчерпват само с това дело за вреди. В Софийския градски съд от 2018 г. виси процес за конфискация на имущество за 2,4 млн. лв., воден от КПКОНПИ срещу Трайков. Това дело стана възможно, след като Трайков бе обвинен по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "ЕВН". През юни то приключи на първа инстанция с оправдателни присъди, а мотивите на съда разбиха обвинението на пух и прах.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: