Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тревожно: Със 100% са се увеличили сигналите за онлайн посегателства срещу деца
Автор: Харитина Агопян 11:15 / 29.01.2024Коментари (0)716
©
Със 100% са се увеличили сигналите за онлайн посегателства срещу деца. Това каза Антоанета Василева, координатор на Национален център за безопасен интернет в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Голяма част от сигналите на горещата ни линия са във връзка с онлайн сексуална експлоатация на деца. Има и сигнали за неподходящо за деца съдържание“, поясни Василева.

Деца биват подвеждани да пращат свои голи снимки и видеа. "Това го правят основно педофили, които искат такова съдържание за лично ползване или с цел продажба. Получаваме и много алармиращи данни за онлайн тормоз в игровите платформи. Децата започват да ги използват на все по-малка възраст“, каза още Василева.

В игрите като "Фортнайт“, която е доста агресивна, децата толкова навлизат в емоцията да победят, че забравят, че става дума просто за игра. "Забелязваме, че когато едно дете е много добро в една игра, става обект на тормоз от страна а съучениците си. Изключват го от общите игри, от физическите активности, които са групови, прекъсват комуникация с него“, даде подробности координаторът на Националния център за безопасен интернет.

"Получаваме сигнали за онлайн тормоз в "Дискорд“. Имахме няколко случая за опит на педофили да изведат дете от "Дискорд“ към друга криптирана мрежа за комуникация, например Вайбър. Меснджър на Фейсбук вече също стана криптиран – това ни тревожи, защото така все по-трудно ще можем да защитаваме децата“, алармира Антоанета Василева.

"Линията ни за безопасност е 124 123 и всеки може да се свърже с нас. Обучените ни психолози знаят как да реагират стъпка по стъпка. За 2023 г. сме обработили над 46 000 сигнала“, отчете тя.

Родителите много подценяват онлайн активността на децата, особено на по-малките. Много важно е да участваме в онлайн живота на децата си – да знаем къде имат профили и да имаме предвид, че децата не трябва да са в социалните мрежи преди 13-годишна възраст. "Все по-често наблюдаваме дечица на 8-9-годишна възраст в тези мрежи. Децата не са виновни,че стават жертви на престъпници – трябва някой да ги упъти и да им обърне внимание как да се пазят. Играят си на инфлуенсъри, имат нужда от лайкове и за съжаление педофилите се насочват точно към тази уязвима група потребители“, поясниха още от Национален център за безопасен интернет.

"До към 16-годишна възраст не виждаме причина едно дете да има снимки и видеа в мрежата, защото това е притегателна сила за "хищници“. Промени в поведението – от крайно агресивно до обратното – затваряне в себе си, безсъние, промяна в начина на хранене – това са знаци, че детето ни може да има проблем с насилие онлайн.“, даде съвет какво да наблюдаваме в децата си като червени лампи за проблем Антоанета Василева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: