Трикратно увеличение на хората с алергии има за последните 20 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:23 / 26.07.2016
839
Между 20-40 на сто от хората страдат от различни алергии, като за последните 20-25 години случаите са се увеличили трикратно. Сто и десет години след първата употреба на термина "алергия" това е състояние, което продължава да остава невидимо за работодателите, а много от пациентите са склонни да се самолекуват. Британско социологическо изследване сочи, че алергиите, за разлика от други социално значими заболявания, не предизвикват съчувствие у работодателите.

Доц. д-р Мария Стаевска, дългогодишен алерголог от Александровска болница, твърди, че алергиите се подценяват, а други заболявания се прикриват като алергии и се стига до погрешното им лечение. Най-много алергени има в домашната среда, уточни специалистът, като посочи, че това е домашният микрокърлеж, който всички ние отглеждаме в леглата си. Другите широко разпространени алергени са полените, които са във външната среда.

При хората с алергии има и други дразнители, които задълбочават симптомите - това са например климатик на работното място или различни прахове и миризми.

В световен мащаб алегричният ринит е много подценяван, не само у нас, а проблемът при този ринит е, че вероятността той да бъде последван от астма е голяма. Алергичният ринит влошава доста качеството на живот и намалява работоспособността, поясни още доц. Стаевска.

Ако човек не се справя добре с лечението на алергии, трябва да се затвори "в кувьоз" и да не излиза от него, защото всичко около нас е алергенна среда. Ако изключиш един или два алергена, не можеш да изключиш всички, споделя жена, която от години страда от различни алергии.

Източник: БНР


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Призовават като обвиняем собственикът на оръжието, с което синът ...
Призовават като обвиняем собственикът на оръжието, с което синът ...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).