Трима български учители номинирани за награда от 1 млн. долара

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:26 / 05.11.2016
830
Всеки от нас си е мечтал какво би направил с 1 млн. долара. За трима български учители тази мечта може да се окаже реалност, защото участват в конкурса за Глобалната учителска награда 2017 г.

Тя е точно 1 млн. долара и се присъжда от фондация "Варки" под патронажа на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум - вицепрезидент на Обединените арабски емирства, министър-председател и емир на Дубай.

За наградата са номинирани Пепа Николова - учител по български език и литература в Габрово, Ирена Тренчева - преподавател по английски език в Перник и Емилиян Кадийски - учител по информатика от Враца.

"От 23 години съм учител, много ми харесва професията. Срещата с учениците е огромна провокация за учителя, защото той трябва да събере света на знанията със света на човешкото", смята Пепа Николова. Тя е категорична, че добрите резултати на учениците идват с натрупвания във времето. "Най-големият учител е живота", смята тя.

"Аз преподавам от 27 години и бих допълнила, че всеки ден в училище е едно предизвикателство. Всеки ден трябва с нови сили, нови методи и подходи да се работи", смята Ирена Тренчева. Тя смята, че децата трябва да се провокират, за да могат да открият целия си потенциал и да дадат всичко от себе си.

Емилиян Кадийски попада в училище по програмата "Заедно в час" и вече шест години доказва на възпитаниците си и на местната общност, че успехът не е свързан непременно с напускане на страната или родния град. Любимата му мисъл е на Ганди - бъди промяната, която искаш да видиш в света. Освен в училище, той организира и безплатни курсове по програмиране във Враца, като негови ученици вече бележат огромни успехи в професията си като програмисти.

"Наградата наистина е много пари, те трябва да бъдат вложени в нещо голямо и значимо. По-важното е, че България е отличила своите учители и те ще застанат на картата на световните лидери в образованието", казва Пепа Николова за конкурса.

Ирена Тренчева мечтае с наградата да направи "детска градина за възрастни хора", където те да се радват на различни занимания и да не се чувстват самотни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).