Трима души получиха шанс за втори живот, след като близките на изпаднал в мозъчна смърт мъж благородно решиха да дарят неговите органи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:58 / 21.04.2024
1291
Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов. Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж благородно решиха да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Благодарение на казаното от тях "да“ на 20 април лекарите във Военномедицинска академия трансплантираха черен дроб на 49-годишен мъж, а в УМБАЛ "Александровска“ два медицински екипа трансплантираха бъбреци на 64-годишна жена и 51-годишен мъж. По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.  

Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).