Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Троен скок на глобата за кола без винетка
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 07.12.2010Коментари (16)3801
© Varna24.bg
Да бъдат вдигнати тройно глобите за липсваща или невалидна винетка на автомобилите, искат от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това съобщи вчера нейният шеф Божидар Йотов.

3000 лв. вместо досегашните 1000 лв. ще е санкцията за собствениците на тежкотоварните автомобили за винетен стикер с изтекъл срок, с дизайн и графично оформление различни от официално утвърдените, както и такъв, на който в указаното поле не е ръчно вписан регистрационният номер на управляваното пътно превозно средство. За леките автомобили се иска глобата да скочи от 100 на 300 лв. Според Божидар Йотов в скоро време предложението за новите драстично по-високи санкции ще бъде обсъдено от правителството и ще бъдат внесени в парламента промени в Закона за движение по пътищата. Ще се иска и дефинирането на винетките като ценна книга а не както е сега - като указателен знак, уточни шефът на АПИ.

Стикерите, които ще се пуснат в продажба в периода от 6 до 19 декември са с повишена степен на защита. Новото при тях е, че водачите ще са задължени собственоръчно да изпишат регистрационния номер на возилото си върху винетката и след това да я залепи върху стъклото си. Според експерти така вече става почти невъзможно един стикер да се ползва за няколко автомобила.

Всички винетни стикери са с еднаква степен на защита и са с малко по-големи размери от досега използваните, поясниха още от АПИ. Въведени са някои от елементите, включени в новите документи за самоличност, като например изменящото се мастило, което се вижда в различен цвят в зависимост от ъгъла на четене и деметализирания номер на холограмата.

От ГД ЗЗД "Разпространение на винетни стикери", които вече почти година пласират винетките, предлагат да се въведе изискването за събиране на информация за всеки стикер за кое возило се купува.

За да се реализира идеята, са нужни и промени в нормативната уредба. От консорциума съобщиха, че вече има сключен договор за продажба на стикерите и във всички пощенски станции в страната. Така те ще могат да се купуват в 3300 места.

От началото на годината до края на декември са били продадени над 5,589 млн. винетки на обща стойност 191 млн. лв., което е с 12 процента повече в сравнение със същия период на 2009 г. Реализираните в повече приходи в пътната агенция са 12 млн. лв. Една четвърт от продадените досега винетки са пласирани през поделенията на АПИ и за тях хазната не е платила комисиони.

Годишните винетки, както и досега, ще важат от 1 януари до 31 януари на следващата година. Издаването на техен безплатен дубликат може да се прави само от АПИ и нейните поделения в страната. Той е валиден до изтичане на срока на първоначално издадения. Дубликат може да се иска само при счупване или кражба на предно панорамно стъкло или при производствен дефект на купения годишен винетен стикер.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Kremena Dimitrova
премахни филтъра

0
 
 
това е нагло-за тези пътища на които си чъпим колите-някой да ни плаща ремонта?и от днес и бензина спо-висока сена!ВСИчКО ЕВРОПЕЙСКО-САМО ЗАПЛАТИТЕ БЪЛГАРСКИ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: