Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тръбата на "Витиня" за Варна остава затворена до пролетта на 2017-та
Автор: Екип Varna24.bg 16:30 / 31.08.2016Коментари (0)1501
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазаров провериха напредъка при извършващите се ремонтните дейности на тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус".

Ремонтът в тръбата за Варна на най-дългия тунел у нас - 1195 м, стартира на 27 юни. Той включва възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н.

Заради по-големия обем работа, която е установено, че е необходимо да се извърши, ще са нужни повече време и средства. Поради това тунелната тръба за Варна ще остане затворена до пролетта на следващата година. За извършването на качествен ремонт по съвременните технологии и стандарти ще е необходимо допълнително финансиране. По предварителни разчети са нужни между 4 и 6 млн. лв.

Досега в тръбата са демонтирани носещата стоманена конструкция, осветителните тела, захранващите ел. кабели и др. Предстои разрушаването на 720 м третична облицовка, хидробластиране на разкритата постоянна облицовка на тунела, изкоп за шахти в отводнителните галерии. Ще бъдат направени наклонени дренажни сондажи за подобряване на отводняването, предстои обработка на армировката с антикорозионно покритие и т. н.

Ремонтните дейности се изпълняват от "Автомагистрали" ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.

Тунел "Витиня" е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението.

До приключване на строителните работи преминаването през съоръжението ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 - от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ "Хемус" с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ "Хемус".

В момента на АМ "Хемус" се ремонтира и виадукт "Елешница" и съоръжението при км 41-ви в участъка между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол".

На 11 май започна ремонтът на платното за Варна на виадукт "Елешница", който се очаква да завърши в средата на октомври. По време на строително-монтажните работи, трафикът преминава двупосочно в обновеното през миналата година платно за София.

Ремонтът включва подмяна на асфалтовата настилка и хидроизолация, ремонт на тротоарни конзоли, подмяна на дилатационни фуги, изграждане на колекторна отводнителна система, подмяна на мантинелите и саниране на стълбовете.

Виадуктът е пуснат в експлоатация през 1979 г. Оттогава до миналата година, когато беше извършен ремонт на платното за София, строително-ремонтни работи на моста не са извършвани. Той е с дължина 646 метра, а най-високият му стълб е 51 метра, а най-ниският - 5 метра.

До края на септември ще завърши и ремонтът на виадукта при 41-ви километър на автомагистралата - между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол". Ограничено е движението в платното за Варна като трафикът се осъществява двупосочно в платното за София.

Ремонтните дейности започнаха на 14 юни т. г.

Аварийно-възстановителните дейности включват премахване на съществуващата асфалтобетонова настилка, ремонт на пътната плоча, подмяна на дилатационните фуги, нова хидроизолация, възстановяване на асфалтовите пластове, подобряване на отводняването, нови ограничителни системи, тротоари и т. н.

Виадуктът при 41-ви километър на автомагистралата не е ремонтиран от пускането му в експлоатация преди повече от 30 години - през 1984 г. През миналата година с финансиране от бюджета бе ремонтирано платното за София на същото съоръжение.

Съоръжението се ремонтира със средства от бюджета на АПИ.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: