Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трудовите книжки отпадат!
Автор: Екип Varna24.bg 20:13 / 28.04.2022Коментари (1)1480
©
Държавата, а и частният бизнес, имат нужда от повече експерти по киберсигурност, обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов на срещи със студенти от Пловдивския университет и IT общността в Пловдив.

Киберсигурността на България е един от основните приоритети на МЕУ, а необходимостта от подобряването й се усеща най-силно в последните месеци, когато бяха атакувани сайтове на държавни институции.

“Атаките зачестяват от началото на войната в Украйна. “Български пощи" и няколко други институции са жертва на кибератаки, но такива има и в частния сектор. На държавата, а и на бизнеса, им трябват повече експерти по киберсигурност и повече управленски кадри, които да разбират нуждата от инвестиции в киберсигурност", каза той по време на срещата с IT специалистите от града.

Друг актуален въпрос, който придоби нова актуалност покрай бежанската вълна от войната в Украйна, е издаването на сини карти и възможността България да привлича специалисти от държави извън ЕС.

“В момента процесът отнема 8-9 месеца. Вече се работи по законодателни промени, които да доведат до намаляване на бюрокрацията и ефективното забързване на процеса, когато трябва да се наеме квалифициран служител", коментира той.

Министър Божанов припомни, че техническата спецификация на електронната идентификация вече е обявена за публично обсъждане. Когато тя заработи всички граждани и представителите на бизнеса ще могат да използват електронни услуги бързо, лесно и удобно, без да се борят с КЕП.

“Експертната общност ще може да проследи всеки документ по изпълнението на проекта, включително и кода, и ще може да контролира дали правим всичко правилно. Надяваме се електронната идентификация да бъде готова в следващите шест месеца", коментира той.

Божидар Божанов припомни, че се работи за отпадането на все по-голяма част от административната тежест, като вече са внесени промени в Закона за МВР за отпадането на синия талон на шофьорите.

“Предвиждаме изменение и на други закони за отпадане на различни хартийки, удостоверения, бележки, които не трябват на никого", каза той.

Тези промени са част от един от основните стълбове в работата на МЕУ - намаляването на административната тежест и отпадането на редица удостоверения.

“Заедно с НСИ обсъдихме отпадане на удостоверения за КИД (Код икономическа дейност), което изисква изпълнителна агенция за малки и средни предприятия.

Следва отпадането на трудовите книжки като един напълно излишен документ, защото всички данни в трудовата книжка се намират в централните регистри", каза той.

В Пловдивския университет той се срещна със студенти и разгледа електронните системи на университета. Министър Божанов заяви, че Планът за възстановяване и устойчивост и по-специално проектът за свързаност предвиждат до всички университети в страната да достигне оптика за високоскоростен интернет.

"Една от приоритетните задачи на МЕУ, по която работим съвместно с МОН, е намаляването на административната тежест за учащите в страната - били те ученици или студенти. Цел на работната група е бележки, удостоверения и т.н. да се проверяват и придвижват електронно и да не ангажират ученици и студенти“, заяви министър Божанов.

“В средното образование, когато ученик кандидатства за стипендия във връзка с починал родител, трябва всяка година да доказва, че родителят не е възкръснал, което е грозно. Всички подобни недоразумения трябва да отпаднат", добави министър Божанов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
божанУфъ,тъпанарино,какво става с Български пощи в момент,а?Нещо се е скапала *иликтроникътъ*?!?!?Да ви еба електрониката,и кАмпютрите,и цялото ви тъпоумно безумие!Спре ток,хакер ви го *шибне* - няма нужда да продължавам за да се види колко сте изпушили!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: