Трупаме трудов стаж и от дома си, 500 000 работят надомно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:47 / 25.11.2010
827
Надомните работници у нас задължително трябва да бъдат назначавани на трудови договори и да плащат осигуровки. Така трудещите се от жилищата си българи ще трупат трудов стаж. Това стана ясно вчера след като работодатели и синдикати подписаха две споразумения - за регулиране на надомния труд и за осъществяване на дистанционна работа. Документите бяха парафирани в сградата на Министерския съвет, а на подписването присъстваха лично премиерът Бойко Борисов и социалният министър Тотю Младенов.

"В парламента тези споразумения ще бъдат облечени в необходимите закони. Това е възможност между труда и капитала да има добър работен диалог", обяви премиерът Борисов. Очаква се да бъдат променени Кодексът на труда, Кодексът за социално осигуряване, както и някои данъчни закони.

Документите са част от антикризисния пакет от мерки, които тристранката разработи и одобри през пролетта. Работодателите и синдикатите изразиха задоволство от сключените споразумения, които според тях са важен сигнал както за диалога, така и за стабилизирането на икономиката ни.

"Дефиницията за надомна работа, която е записана в споразумението, е, че това е дейност, която се полага само по трудов договор с работодател. Така надомният работник ще може да ползва отпуск, болничен и други обезщетения. Споразумението урежда и въпроса за надомните работници, които са самонаети", обясни и.д. председателят на КНСБ Пламен Димитров след подписването. Във второто споразумение е записано, че дистанционен работник е този, който изпълнява трудовите си задължения от разстояние. За него също е задължително да има трудов договор.

Попитан как ще се осъществява контролът Пламен Димитров отговори: "Първо трябва да бъде регламентирана надомната работа, а после - ще се мисли за контрола"

Между 300 и 500 хиляди българи работят от домовете си, твърдят от КНСБ. Официална статистика обаче за този вид работници у нас няма. Данните от изследвания в Европа и света обаче сочат, че този начин на труд има трайно присъствие.

Със споразуменията и предстоящите законови промени надомният бизнес ще излезе на светло, твърдят синдикатите.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пепелянка ухапа жена на Южното ни Черноморие
14% от българите мислят, че опасността от Световна война е голяма...
С военен ритуал отбелязаха Деня на Ботев във Варна
Началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в агенция "Митници": В...
Кои основни хранителни стоки поевтиняват и поскъпват през май?
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).