Трусовете напълнили кардиологиите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:46 / 09.06.2012
1491
Стрес от земетресенията в България и Италия напълниха кардиологичните болници и отделения в страната.

Леглата в клиниката по кардиология на университетската специализирана болница "Св. Екатерина" в София вече са заети до едно. Затова вече започнахме да настаняваме хората в други клиники, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев. Напливът от болни е огромен, всеки трети идва с остри коронарни синдроми, допълни той.

Само в сряда с такава диагноза са приети 13 човека. Обичайно на ден в "Света Екатерина" с коронарен синдром постъпвали трима, максимум петима пациенти. Такъв наплив не сме имали от много години.

Катаклизмите определено изкарват хората от равновесие и ги разболяват, коментира проф. Начев. Много от болните обяснявали, че са разтревожени от предсказанията на врачки и прогнозите на учени, че на 13-и срещу 14-и или на 19-и срещу 20-и може да има ново силно земетресение. Идвали и бивши пациенти на лечебното заведение, които искали да бъдат приети, тъй като не се чувствали добре и се притеснявали, че състоянието им може да се влоши до такава степен, че да не могат да се придвижат до болницата.

Броят на инсултите и хипертоничните кризи също нараства лавинообразно след трусовете, съобщи джипито д-р Атанас Пелтеков, който е и член на управителния съвет на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Идват все повече пациенти, страдащи от безсъние и депресии в резултат на стреса от земетресението, а в последните два дни и от взривовете на боеприпасите в Ямболско. Това пък съобщи психиатърът д-р Хинко Хинков.

Средно по десетина човека на ден минават през кабинета му с диагноза посттравматично стресово разстройство. Симптомите на това заболяване са безсъние, чувство за люлеене, сърдечни оплакания, общо безпокойство, повишаване на кръвното и намалена работоспособност.

Идват и немалко хора, засегнати от т.нар. невроза на очакването, каза още д-р Хинков. Те са стресирани от лошите новини в последните дни, обясни той. Лекарят препоръча на всички, които почувстват тревожност и страх, да потърсят помощта на психиатър или психолог. Състоянието невроза на очакването преминава след няколко консултации и рядко с помощта на медикаменти. Ако обаче тя се пренебрегва и не се лекува, може да прерасне до тежка депресия.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
08.06.2012 Силно земетресение в Турция разтресе България
05.06.2012 От къде се информирате по време на земетресение?
30.05.2012 Нов трус разтърси района на Перник
29.05.2012 Ново земетресение разлюля Пернишко
28.05.2012 БЧК разкри дарителска банкова сметка за пострадалите от земетресението
28.05.2012 МВР ще ни предупреждава за трусове с мегафони, но ако са над 4-та степен
Още новини от Национални новини:
Проверките за нелоялни практики при организираните туристически п...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Бизнесмен: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
"Булгартрансгаз": Финализирана е успешно най-важната обществена п...
Назначиха извънредна проверка по случая с починалото 5-годишно де...
Финансистът и икономист д-р Войнов каза какво трябва да направим ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).