Трябва ли да носим маска, когато шофираме?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:05 / 20.03.2020
2087
Трябва ли да нося маска, когато шофирам? Как мога да дезинфекцирам машината си? Как трябва да се предпазя при зареждане с гориво? Има много въпроси, които шофьорите си задават в условията на пандемията от коронавирус. На тези въпроси отговаря професор Фабрицио Преляско, вирусолог от Миланския университет и здравен директор на IRCCS Galeazzi, пред италианското издание quattroruote.it, цитирано от "24 часа". Според професорът не е необходимо да носите маска, ако сте сам в колата.

Такава не е необходима и като пътувате с членове на семейството, с които така или иначе имат всекидневен контакт. Маската се слага само, ако сте в автомобила с непознати или пък с колеги и хора, при които имате съмнения, че може да са вирусоносители.

Според професорът достатъчно а да носите в колата обикновените маски, а не тези с допълнителна защита, които са необходими на медиците. Най-опасните капчици слюнка са тези, които се разпространяват на метър, най-много до 1,8 метра.

Ако имате съмнение в някого, че е е болен с коронавирус, трябва да го разположите по диагонал на задната седалка, ако вие сте шофьора, съветва специалистът.

Ако колата се използва от други хора, най-добре е да карате с ръкавици от латекс, но и при тях не трябва да забравяте, че не бива да пипате лицето си. За почистване на вътрешността на колата са достатъчни сапун и вода, които премахват биофилма от коронавируса. Препаратите с белина може да са агресивни към пластмасата и кожата и не се препоръчват при почистване на автомобила.

При зареждане с гориво трябва да хващате маркуча на бензиноколонката или с ръкавица, която да изхвърлите веднага след това, или с малка кърпичка на алкохолна основа. Ако нямате, ползвайте салфетка. За предпочитане е да плащате с карта, а не кеш.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).