Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трябват ли на младите "връзки", за да си намерят работа?
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 07.04.2023Коментари (1)635
©
66% от българите посочват, че младите хора трябва да имат връзки, за да намерят добра работа, а 60% от анкетираните смятат, че образователната система не подготвя достатъчно добре младите хора, за да могат лесно да си намерят работа. 25% от запитаните смятат, че образователната система го прави. Това заяви Евелина Славкова от "Тренд“ по време на кръгла маса "Работа за младите, младите на работа“.

Тя представи данни от социологическо проучване проведено от агенцията в период 28-5 март 2023г. посредством 1004 ефективни интервюта с респонденти над 18 години, предават от БГНЕС.

Славкова обясни, че според 75% от хората младите не могат да си намерят работа заради ниско заплащане, 51% смятат, че това се дължи на лоши условия от работодателите, 50% от анкетираните са посочили липса на работни места, а 48% посочват липсата на опит.

По отношение на това дали държавата трябва да намира работа на младите - 42% смятат, че държавата е длъжна да им намери работа, а 51% смятат, че намирането на работа е лична отговорност на младите.

“33% процента смятат, че младите хора имат достатъчно възможности за професионална реализация, а 55% са на обратното мнение", отбеляза тя.

От социологическото изследване става ясно, че 88% от българското общество смятат, че трябва да има повече политики, насочени към безработните младежи, а 86% са посочили, че трябва да има конкретни политики към младите хора.

“71% от висшистите в България смятат, че трябва да има реформа във висшето образование", посочи Славкова.

От анкетата на “Тренд" става ясно, че 75% от анкетираните смятат, че работа за младите хора има само в големите градове, 66% от анкетираните посочват, че младите хора трябва да имат връзки, за да намерят добра работа, 56% от хората смятат, че младите хора могат да си намерят по-лесно работа в чужбина отколкото в България, а 32% от анкетираните посочват, че младите хора в България са мързеливи и затова не могат да си намерят работа.

“България през последните години е изправена пред каскада от кризи - финансова, икономическа и здравна. Но имаме и още един - демографска катастрофа. Без качествена работна сила имаме срив в икономиката, буквално цели сектори са заплашени. Над 18% от младите българи от 15-30 години нито работят, нито са образовани и това създава голямо предизвикателство не само пред образователната система, пазара на труда, но и пред българската икономика. Мисля си, че всеки ден, в който не взимаме мерки за преодоляване на това предизвикателство, подпомагаме бедността, социалното наслоение, социалното изключване на уязвимите групи и в крайна сметка понижаваме благосъстоянието на нацията", каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Витанов отбеляза, че на изборите преди няколко дни едва 15% от младите хора са гласували. “Същевременно имаме относително ниски нива на безработица - 3,9% по последни данни. Когато става дума за млади хора между 15-24 г. в България са едва 9,2% и а 5,3% при тези до 34г.", посочи той и уточни, че с кръглата маса искат да съберат младите хора заедно с представители на институциите, за да обсъдят тази толкова важна тема.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.04.2023 г.
0
 
 
Още преди да прочета статията ще оставя този коментар - във фирма, голяма фирма, работата е общ работник (не се изисква специална квалификация) нареждаш пакети с количка : нов съм за първи ден и един от старите цяш ден ме пита, кой ме бил довел... Аз му казвам, че съм видял обява във вестника - той си настоява, че някой трябва да ме е довел. Магазин Рила(втори случай) едри материали, в дъното на комплекса, откритата част. Товарене по коли и камиони на ръце на чували гипс, цимент.. Махат едно работливо момче, освобождават го, ей така от нищото - на другия ден пристига един олигофрен познат на управителката (като казвам олигофрен, не искам да убиждам никого, елементарни неща да хване гипс картона да го носи за да му е лесно, не вдява... Изкара една седмица и той сам се махна... А момчето, което си бачкаш, плащаш квартира му биха шута...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: