Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трявна: Градът, който те потапя в едно забравено, но славно минало!
Автор: Екип Varna24.bg 19:29 / 30.09.2023Коментари (0)508
©
Трявна е един град, който и до днес е запазил своя възрожденски облик. Неговата стара част е обявена за архитектурен резерват с над 140 паметника на културата. Това разказа в рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова Юлия Нинова - директор на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство.

“На базата на тази голяма занаятчийска, художествена дейност, която кипи в Трявна по времето на Възраждането, днес съществува Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство, който всъщност обхваща девет музейни обекти: Емблематична за Трявна е Даскаловата къща, която е Музей на резбарското изкуство. Тя отваря врати през месец октомври 1963 година и е първият музеен обект. Славейковата къща, която приютява семейството на големия български поет и общественик Петко Славейков. Райковата къща, която е изключително красива възрожденска къща и роден дом на първия професор по органична химия проф. Пенчо Райков. Музей на къща Ангел Кънчев, също паметник на културата с национално значение, тя пък е роден дом на Ангел Кънчев – съратник на Левски. Музеят "Тревненска иконописна школа“ – един изключително красив музей, в който са подредени 160 оригинални икони, занаятчийски инструменти, копирки, рисунки и т.н., където са представени най-големите зографски фамилии в Трявна от времето на Възраждането. 

Тревненското школо е другият музеен обект, намира се в сградата на едно от първите светски училища у нас, строежът му започва само година след Априловското. В него представяме възстановка на класната стая, документална експозиция за учебното дело в Трявна и няколко големи дарения на града, сред които и дарението на братята Димитър и Никола Казакови.

Музеят за азиатско и африканско изкуство е единствен на Балканите, мисля че в Източна Европа. Експозицията, която е подредена там, е дарена от скулптора Златко Паунов, който през целия си живот живее в САЩ. Колекцията представлява един мост между далечни култури и традиции и нашите, защото наред с различията ние виждаме и много общи неща". 

Към музея има и две художествени галерии.

“Времето, в което живеем, изисква музейните институции да бъдат по-гъвкави, по-атрактивни, да представят експозициите си по-раздвижено. И в тази връзка нашият музей предлага много атракции, като всяка от тях е съобразена с музейния обект, в който е ситуирана. Например в Даскаловата къща, която е Музей на резбарското изкуство, предлагаме демонстрация на дърворезба, тъй като към нашия музей има резбарска работилница също, квалифицирани резбари показват на посетителите на живо как всъщност се практикува този занаят. А пак в Даскаловата къща предлагаме рисуване на бръшлянови листа. Това е една традиция, която само в Трявна е съществувала: със закичване с такъв бръшлянов лист, изрисуван от тревненските зографи за техните майки, съпруги, дъщери като бижу в онова време, тъй като те не били богати, не ходили в чужбина, не можели да донесат истински бижута на своите жени. Предлагаме и тази атракция рисуване на бръшлянови листенца. Предлагаме подреждане на големи пъзели, които изобразяват двете слънца, които са резбовани на таваните в Даскаловата къща. А в старото школо, във връзка с образователното дело, което представяме, там пък предлагаме един много интересен продукт: това е урок на Рада Госпожина, като екскурзоводи, облечени като Рада Госпожина провеждат един истински урок с децата, базиран на познание от документи, които притежаваме от миналото", разказа Юлия Нинова.

Следващият месец специализираният музей за резбарско и зографско изкуство навършва 60 години. Затова на 26 октомври, Димитровден – празникът на строителите, в 10.00 часа  ще бъде открита нова десета музейна експозиция, която ще представи тревненската архитектура през Възраждането. Честването ще продължи с поредната ни 8-а Национална научна конференция, която е свързана с Тревненската художествена школа.

Ася АЛЕКСАНДРОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
Парламентарни избори 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: