Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тук водата лекува тежки хронични заболявания
Автор: Екип Varna24.bg 13:47 / 11.02.2024Коментари (0)2768
©
Сярната баня край Велинград е най-голямата баня в града. И със сигурност е и най-красивата. Името й идва от вида на водата.

Сярната баня се намира в квартал "Каменица" на ул. “Георги Кирков". Няма как да я подминете, или да не я забележите – сградата притежава изключителна архитектурна стойност.

Сярната баня край Велинград е построена по проект на италианския архитект Луиджи Пиетрис. По време на строежа населението на селото участва както с доброволен труд, така и с дребни дарения. Повод да започне строеж на баня е стар каптаж от времето на Римската империя. Около извора имало и римско строителство от тухли и останки от стени с характерни сводове. Проектът на банята е резултат от всичко хубаво и забележително, което имат баните в Карлови Вари. Цар Фердинанд приел присърце инициативата на местните хора и им съдействал по всякакъв начин. След започване на Балканската война не са правени задълбочени разкопки и каптирането на извора е зарито. Строежът е започнал през 1912 год. с решение на Общинския съвет на селото.

Интересна е историята на входната врата на банята

Ангел Пендаров, жител на село Каменица (сега квартал на Велинград) бил близък приятел с Александър Стамболийски. При една среща с него харесал вратите на Министерството на Земеделието и дълго водил преговори да му дадат една такава врата за Сярната баня. Закарал я с влака до Септември, след като я получил, а от там с файтон до село Каменица. За съжаление тази врата е била подменена по време на социализма.

Каква е водата в Сярната баня?

Името, разбира се, подсказва много за състава на водата, която е със сулфатно-натриево-хидрокарбонатно-силициево-флуорен състав със следи от калций, магнезий и желязо. Температурата на извора е 88°C, заради което банята е хипертермална. Това налага водата да се охлажда до 38-39°C. Общатата минерализация е около 570 мг/литър, а рН-то е около 8.4.

Какво лекува сярната вода?

Серните минерални води традиционно се използват в медицинската хидрология за лечение на кожни, дихателни и мускулно-скелетни заболявания. Въпреки това, водени от последните интензивни изследователски проучвания, локалните лечения, при които се използват води с високо съдържание на сяра, започват да показват ползи при белодробна хипертония, артериална хипертония, атеросклероза, исхемично-реперфузионно увреждане, сърдечна недостатъчност, пептична язва и остри и хронични възпалителни заболявания.

Във водата край Велинград има флуор – почти 9 мг на литър, което я прави подходяща за профилактика на кариес при децата и остеопороза при възрастни.

Баните със сярна вода се използват успешно за имуномедиирани състояния като контактен дерматит, псориазис и атопичен дерматит. Наскоро беше предположено, че активните принципи на минералните води със сяра могат да играят роля в имунната регулация на кожата.

Доказано е, че вдишването на серни минерални води подобрява здравословното състояние на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Балнеотерапията, базирана на сярна минерална вода, значително намалява спастичността и болката в крайниците и може да помогне при лечението на пациенти след инсулт.

Температурите на ваните в Сярната баня се нагласят по предписание на лекар

Водата се охлажда със специални съоръжения, което по никакъв начин не оказва влияние на лечебните ѝ свойства.

Има някои особености при използването на Сярната баня, с които всеки трябва да се съобрази.

Баните се правят два дни под ред и след това един ден се почива. За един лечебен курс са необходими 12-15 процедури. Потапянето в басейна трябва да става до кръста, а във ваните – до сърдечната област. В близост до банята има открити басейни с минерална вода от термалните извори в Каменица, информира lekuva. net.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: