Туристически инспекторат ще контролира бранша

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:48 / 14.10.2016
1375
Създаване на туристически инспекторат към Министерството на туризма е едно от предложенията в предстоящите промени в закона.

Целта е да се засили контролът в отрасъла, както и да стартира процедурата по отнемане на звезди на хотели и ресторанти при нарушения. Това ще даде възможност и за въвеждане на доброволния етикет за качество със специален стикер, който е съгласуван с международните стандарти. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на Деветия туристически форум "България туристическа дестинация за четири сезона", който се провежда в курорта "Св .Св. Константин и Елена" край Варна.

Промените в Закона за туризма касаят статута на националните курорти и изискванията с управлението и стопанисването им, поддръжка на зелените площи и чистота. Работна група ще предложи балансирани текстове за къмпингуването, къде и как да се разполагат каравани, кемпери и палатки, в какъв режим и на каква територия да са, посочи още министър Ангелкова.

Съгласуваната промяна с МТСП от догодина за разрешителни за сезонна работа до 90 дни ще улесни бранша с внос на кадри отвън. Към момента работодатели имат интерес за наемане на хора от рускоговорящите републики, но имало запитване и за Индия, каза Ангелкова. Една от предстоящите промени в Закона за туризма, които до края на годината трябва да бъдат внесени в МС, касае и обединяването в браншовите организации. Сега съществуват над 300 според искането им за регистрация в министерството. Предлагаме да са 6- на хотелиерите и ресторантьори, на туроператорите, на планинските водачи, ски-учителите и др, каза министърът.

Има от 30% до 40% ръст на записванията от сега за лято 2017 при най-големите туроператори в сравнение с много успешния отминал сезон, станало ясно от разговорите с техните представители на туристическото изложение в Лондон.

На 28 октомври ще има изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Пловдив за предстоящия зимен и ски- сезон.

Източник: Труд


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Призовават като обвиняем собственикът на оръжието, с което синът ...
Призовават като обвиняем собственикът на оръжието, с което синът ...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).