Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Търновски земеделци блокираха "пътят на украинската стока"
Автор: Луиза Транчева 11:27 / 12.02.2024Коментари (0)991
© Фокус
Земеделци затвориха международния път Русе – Свиленград край горнооряховското село Поликраище. Днешната блокада стартира в 10:00 часа и ще продължи до около 14:00 часа, но такава ще има в следващите дни, докато исканията на бранша не бъдат изпълнени, предаде кореспондент на

"Фокус". Изборът на точката на блокадата не е случаен, тя е тук, тъй като това, според представителите на сектора е пътя, по който минава украинското зърно, заради което българското земеделие е пред колапс.

"Протестът продължава на над 50 горещи точки в България. Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото в споразумението, което беше договорено не е изпълнена нито една от точките по исканията на бранша. Действията от страна на министъра на земеделието не са адекватни. Той преговаря с две-три организации и само толкова“, категоричен е Цанко Цанев, който е член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители.

Според него преговорите се водят на тъмно и не в полза на българското земеделие. Представителите на сектора, които затварят главни пътища днес настояват за намаляване на административната тежест, преразглеждане на условията, по които България участва в т. нар. "Зелена сделка“ и увеличаване на финансовата помощ.

"Ние трябва да си гледаме нивите и животните, а не да назначаваме хора, които по цял ден да попълват чек листи. По отношение на "Зелената сделка“ изискванията са безумни и неизпълними“, посочи още Цанев.

Той твърди, че част от организациите, които са били изгонени, по думите му, от преговорите, заемат 80% производството на мляко в България, 100% от производството на ориз и 90% от производството на плодове и зеленчуци у нас.

"Притеснени сме, защото от преговорите няма никакъв ефект. Държавата ни е като разграден двор. Министър Вътев не отговаря адекватно на нашите изисквания. Относно субсидиите беше платена само част, за да утихнат страстите, но ние няма да спрем да протестираме, докато исканията ни не бъдат изпълнени“, казва животновъдът Георги Семов.

На главният път има десетки трактори, платното е преградено с бали със сено, подготвени са и десетки литри прясно мляко, които ще бъдат разлети на земята. Вероятно отново ще се палят и слама и вълна. Лошото време и дъждът, който постоянно валси и спира, не пречат на протестите във Великотърновско. Присъстват стотици представители на сектора, които са категорични, че са тук всеки ден, докато държавата не започне да мисли за тях.



Още по темата: общо новини по темата: 276
24.04.2024 »
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
07.03.2024 »
26.02.2024 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: