Търновски земеделци блокираха "пътят на украинската стока"

Автор: Луиза Транчева
Коментари (0)
11:27 / 12.02.2024
1007
Земеделци затвориха международния път Русе – Свиленград край горнооряховското село Поликраище. Днешната блокада стартира в 10:00 часа и ще продължи до около 14:00 часа, но такава ще има в следващите дни, докато исканията на бранша не бъдат изпълнени, предаде кореспондент на

"Фокус". Изборът на точката на блокадата не е случаен, тя е тук, тъй като това, според представителите на сектора е пътя, по който минава украинското зърно, заради което българското земеделие е пред колапс.

"Протестът продължава на над 50 горещи точки в България. Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото в споразумението, което беше договорено не е изпълнена нито една от точките по исканията на бранша. Действията от страна на министъра на земеделието не са адекватни. Той преговаря с две-три организации и само толкова“, категоричен е Цанко Цанев, който е член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители.

Според него преговорите се водят на тъмно и не в полза на българското земеделие. Представителите на сектора, които затварят главни пътища днес настояват за намаляване на административната тежест, преразглеждане на условията, по които България участва в т. нар. "Зелена сделка“ и увеличаване на финансовата помощ.

"Ние трябва да си гледаме нивите и животните, а не да назначаваме хора, които по цял ден да попълват чек листи. По отношение на "Зелената сделка“ изискванията са безумни и неизпълними“, посочи още Цанев.

Той твърди, че част от организациите, които са били изгонени, по думите му, от преговорите, заемат 80% производството на мляко в България, 100% от производството на ориз и 90% от производството на плодове и зеленчуци у нас.

"Притеснени сме, защото от преговорите няма никакъв ефект. Държавата ни е като разграден двор. Министър Вътев не отговаря адекватно на нашите изисквания. Относно субсидиите беше платена само част, за да утихнат страстите, но ние няма да спрем да протестираме, докато исканията ни не бъдат изпълнени“, казва животновъдът Георги Семов.

На главният път има десетки трактори, платното е преградено с бали със сено, подготвени са и десетки литри прясно мляко, които ще бъдат разлети на земята. Вероятно отново ще се палят и слама и вълна. Лошото време и дъждът, който постоянно валси и спира, не пречат на протестите във Великотърновско. Присъстват стотици представители на сектора, които са категорични, че са тук всеки ден, докато държавата не започне да мисли за тях.

Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
24.04.2024 МС: Обещаната "украинска помощ" ще бъде изплатена в пълен размер
24.04.2024 Кабинетът на среща с представители на земеделския сектор у нас
25.03.2024 Българските земеделци с финансова инжекция до 170 млн. лева
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл! Ще има облаги за тях
07.03.2024 ЕК одобри 120 млн. лв. за помощи за производителите на зърно и маслодайни култури
26.02.2024 Спешно решаване на проблемите на фермерите: Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).