Търпението вече се изчерпа! НСИ започва протести в цялата страна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:30 / 10.10.2023
544
Стотици работници и служители от НСИ започват серия от протести в цялата страна, като етап от преминаването към ефективни стачни действия, съобщиха от Националния статистически институт.

Първият планиран протест е на 11 октомври пред сградите на НСИ в страната и в София.

"Напомняме, че още през месец юли т.г. имаше протестни акции в националната статистика, но правителството не чу справедливите искания за увеличение на заплатите на работниците и служителите. С Бюджет 2023 не бе осигурен и 1 лев за увеличение на работните заплати, а през м. септември министър-председателят призова работещите в статистиката за "малко търпение“. Търпението обаче се изчерпа отдавна“ посочват от НСИ.

Работните заплати в НСИ (ЦУ и ТСБ) от 2015 г. до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент (3-4%). През 2020 г. с ПМС във връзка с Ковид кризата са увеличени заплатите с до 30% само на служители от ТСБ, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследвания в домакинствата по метода "лице в лице“. През месец декември 2022 г. с ПМС са увеличени заплатите на всички служители с 11%, но въпреки това увеличение, възнагражденията изостават чувствително.

"Нивото на заплащане в системата е унизително, като за първото тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118 –то място“.

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати. Дебело следва да се подчертае, че в НСИ работят високо квалифицирани хора, с висше образование и чужди езици, които обслужват националната и европейска статистика.

Синдикат на административните служители "Подкрепа“ настоява за увеличение на работните заплати в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50% в перо "разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева на годишна база. Това ще даде възможност за адекватно увеличение на възнагражденията на работещите, привличане на квалифицирани кадри и пресичане на процеса по обезкървяване на системата.

Правителството на Република България трябва да удовлетвори справедливите искания на работещите в НСИ и да изпълни ангажимента, който е поело към тях, а именно: да осигурява финансовите и човешки ресурси, необходими за запазване и подобряване на качеството на официалната статистика и да оказва подкрепа за запазването или подобряването на условията за прилагането на Кодекса на европейската статистическа практика.

Ще отстояваме исканията си с всички позволени ни от закона средства, включително протести и стачни действия, подчертават от НСИ.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Виолета Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три год...
Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени ...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).