Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Търсенето на скъпоценни камъни е най-новият вид туризъм в България
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 23.11.2021Коментари (0)772
©
Търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни в последните години се превръща в един от най-модерните видове туризъм по целия свят. Сред страните, където често се практикува, са Турция,  Грузия, Съединените Щати, Етиопия, Колумбия и Австралия, а в България този тип приключенски туризъм едва прохожда, споделят туроператори. 

Страната ни, с богатите си на ценни минерали и злато недра, има огромен потенциал за неговото развитие.

Лилави аметисти,  смайващи с цветовете си ахати, млечносини халцедони и благородни ясписи — всички те лежат погребани в мината край Маджарово в Източните Родопи. За да ги намерите, всичко, което трябва да направите, е да се разходите в района на старата мина, казва Екатерина Терзиева от туристическата агенция "СлоуТурс.БГ“,  която вече предлага приключенски турове за търсене на ценните минерали. 

Благодарение на разположението си в кратера на изгасналия преди 35 милиона години вулкан, през социализма Маджарово се развива като рудодобивно селище. В резултат на вулканичната дейност тук има оловна руда, сребро, злато и над 16 вида ценни минерали и скъпоценни камъни, част от които и днес може да съберете покрай красивите меандри на река Арда.

От 50-те години на ХХ век до края на 80-те Маджарово се развива като миньорско селище и жителите му достигат почти 10 000 души. През 90-те години държавата изоставя маджаровската оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, а съоръженията са премахнати. 

Проучването на находищата на аметисти, ахати и ясписи приключва, а след затварянето на двата рудника на някогашния минен гигант ГОРУБСО, Маджарово започва да се топи. Днес това е най-малкият град в България след Мелник, с население от едва 670 души, а територията около бившата мина се владее от планинските водачи и каменарите. Много от тях са работили в някогашните рудници, други са търсачи на съкровища с колекции от по над пет тона скъпоценни и полускъпоценни камъни, трети имат собствени ювелирни работилници.

Сред най-често срещаните тук камъни е аметистът – един от камъните с универсални терапевтични свойства. Ясписът също има силни лечебни и заземяващи сили. 

Според Библията, той е дар от Бога и е първият камък на новият Йерусалим. Халцедонът, който също често се намира край Маджарово, символизира спокойствие и хладнокръвие, за тибетците той е камък на чистотата и концентрацията. 

Ахатът осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовните състояния. Всичко, което намерите по време на експедицията за търсене на скъпоценни и полускъпоценни камъни, можете да задържите, казва Екатерина Терзиева.

Освен на приключението в Родопския Клондайк, туристите могат да се насладят на местната източнородопска кухня, да посетят някои от десетките древни тракийски светилища в района, да наблюдават египетския и белоглавия лешояд, да се порадват на красивата природа и меандрите на река Арда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: