Търсят начин да затворят устите на вечно мрънкащите съседи в блока

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:14 / 09.12.2022
682
Нови промени в Закона за управление на етажната собственост целят улесняване на събранията на входа. Те са внесени от БСП в Народното събрание.

Законопроектът цели да се улесни процесът по обновяване и извършване на ремонт, както и усвояването на пари от ЕС или бюджета, като саниране например.

Предлага се решенията да се взимат с гласовете на собственици, притежаващи 51 на сто идеални части от общите в етажната собственост, а не с  67 на сто, както беше досега.

Извършването на неотложен ремонт като течове по ВиК системата или покрива се взима с обикновено мнозинство от 50%. Въпреки това практиката показва, че в много случаи това е трудно постижимо, поради незаинтересованост на собственици на имоти в блока, посочват вносителите от БСП.

Затова те предлагат решение за неотложен ремонт да се взима и с гласовете на по-малко от 50 на сто от собствениците.

Предлагат се промени, когато един собственик притежава повече от половината идеални части във входа. В тези случаи той поставя останалите собственици в неизгодна позиция.

Затова новите разпоредби предвиждат, когато повече от 51% от собствеността в сградата е на един човек или фирма, кворумът и мнозинството за приемане на решения да не бъдат по-малко от 75 на сто, за да се запазят интересите и на другите собственици, пише Pariteni.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).