Търсят проектант на новата сграда на Математическата гимназия във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:38 / 02.08.2023
938
Готова е процедурата за проектиране на техническото задание за бъдещия дом на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Това стана ясно от думите на кмета Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

До дни ще стартира процедурата за избор на проектант. Тя ще е на стойност до 864 хиляди лева с ДДС. Средствата ще бъдат от бюджета на Община Варна. Разгърнатата застроена площ трябва да е до 31 хиляди кв./м. Заданието е подчинено на концепцията и параметрите, зададени от училището - за площи, брой кабинети, функционално разпределение и общи помещения.

Припомняме, че възпитаниците на елитното школо делят една сграда с ОУ "Захари Стоянов", което вреди на образователния процес и на двете школа.

За решаването на проблема Общината потърси място, и го намери - в района на Техникумите. В средата на месец май т.г. бе изготвен, по инициатива на Фондация МГ "Д-р Петър Берон" идеен проект от австрийско архитектурно бюро. Целта е във Варна да се построи модерен кампус за нуждите на младите математици, които всяка година носят награди от престижни международни състезания.

Ще се намерят средства за строежа на новия дом на Математическата гимназия, убеден е кметът Портних. Вярвам, че и държавата ще подпомогне финансово тази изключително важна и полезна идея, добави той.

Той разкри, че на 5 август от 18 часа Фондация МГ “Д-р Петър Берон" ще проведе благотворително събитие за набиране на средства за оборудване на бъдещата сграда. Това е организация на бивши възпитаници на гимназията, чиято основна цел е да помага за развитието и благоденствието на любимото училище - да осигури възможности за учениците на МГ да учат в в съвременна, високотехнологична и приятна среда, да се развиват в избраните от тях направления, да участват в международни състезания, да подкрепя "създаването" и израстването на новото поколение учители и педагози. Самата Фондация със свои средства, финансира изготвянето на идейния проект за бъдещия дом на Математическата гимназия във Варна.

В средата на май архитектурно студио от австрийския град Грац, собственост на инж. Роджър Ривър, изготви идеен проект. Той бе по поръчка на ръководството на училището и на Фондация МГ "Д-р Петър Берон“ с председател Мартен Демирев.

Новият кампус на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" ще бъде с пет сгради с външна и вътрешна топла връзка, чийто покриви ще бъдат използвани за озеленяване и за соларно стопанство, осигуряващо алтернативна електроенергия. Предвидено е да има различни зони за спорт, които ще могат да се ползват и от живеещите в района. Ще има помещения за хранене и библиотека, модерен паркинг.

Припомняме, че през 2019 г., по предложение на кмета Портних, Министерският съвет прехвърли на Общината терен от 14 дка в зоната на Техникумите, който бяха обединени с друг терен и така бе осигурена необходимата площ, за да може да стартира изработването на проект за новия дом на гимназията.

През 2020 година Портних предложи този проект да бъде включен за финансиране в Националния план за възстановяване и устойчивост, след получени уверения от Томислав Дончев, тогава зам.-министър-председател, че образованието и иновациите ще бъдат важен приоритет в Плана, това и така не стана.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).