Търсят производители на устройството, показващо кога е настъпила смъртта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:17 / 27.10.2017
1334
Търсят се производители на устройството, установяващо времето на спиране на жизнените функции при човека. Екипът от Русе, който притежава изобретението, представи вчера пред журналисти апарата с приложение в съдебната медицина. Устройството изследва образувалите се постмортални петна по кожата в резултат на биохимични процеси в тялото след настъпването на биологичната смърт. Свежда субективния фактор до възможния минимум и съкращава времето на съдебния лекар, а и на криминалистите, когато става въпрос за престъпление.

"Ако с ръчен натиск върху постморталните петна, както работехме досега, определяхме за четири часа времето на настъпване на смъртта, с устройството това става за половин минута. С него може да се работи и извън залите на отделенията по съдебна медицина", поясни изпълнителният директор на УМБАЛ - Русе д-р Иван Стоянов, който е съдебен лекар и част от екипа. Апаратът позволява със строго определена сила да се упражнява натиск върху тези петна и да се измери точно времето на възстановяване на цвета им.

Може да се използва до 24 часа след спирането на жизнените функции. Засега е изработен един прототип, който се тества вече две години в отделението по съдебна медицина на УМБАЛ - Русе, и на терен, поясни д-р Стоянов. Изобретението на русенския екип не е познато досега в света. 

През април т.г. полезният модел получи свидетелство за регистрация в Патентното ведомство на България. Негови притежатели са освен д-р Стоянов и двамата млади учени инж. д-р Ивайло Иванов и инж. д-р Любомира Димитрова, преподавателят в Русенския университет доц. д-р Анелия Манукова и д-р Пламен Димитров, началник на отделението по съдебна медицина в УМБАЛ - Русе. Патентен представител на екипа е инж. Койчо Митев.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).