Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тъжната равносметка на Венци Мицов: Докато съм жив няма да посегна пак към политиката
Автор: Екип Varna24.bg 17:19 / 26.12.2021Коментари (0)1804
© БНР
"Най-тъжната равносметка на 2021 година е, че имаме страшно много да работим върху себе си и трябва да постигнем своята еволюция, преди да тръгнем да правим революция". Това в едно изречение е 2021 година през погледна на музикантът и бивш политик Венци Мицов.

"Като равносметката от изминалата година на 2021 година бих посочил три важни събития. Първо, трите пъти, в които се явявахме на избори. Второ, революционното преминаване към машинното гласуване, което при всичките му спорни елементи наистина успя в едно - то елиминира невалидните бюлетини и намали купения вот. И третото събитие на годината е изключително ниската избирателна активност на последните избори". Това каза относно 2021 година Мицов, цитиран от Блиц.

Според него резултатът от изборите е показал, че страната ни отново е в безпътица.

"Пак достигнахме до момента, в който нелепи коалиции ще трябва да ни управляват, защото просто така е решил суверенът. Тоест хора, които през 2013 година са протестирали един срещу друг, днес ще трябва да ни връщат доверието в демокрацията, за което аз съм силно скептичен, че може да се случи", заяви той. 

Мицов коментира и какъв е ефектът от изборите.

"Първите избори ме хванаха, докато бях под карантина, защото и мен не ме подмина това "невинно грипче", което някои лекуват с чай. След това минахме в серия от избори и покрай всичко това това установих, че политиците не идват, за да решават нашите проблеми. Те идват, за да установят какво ние искаме да чуем и те ни го поднасят. Политиците ни се оказаха продавачи на краставици през тази година", смята Мицов.

Музикантът добави, че не е изпълнен с надежда към новите управляващи, тъй като внимателно е проследил темата за култура по време на преговорите за правителство.

"И през тази година темата за културата беше подценена. По време на преговорите за кабинета Петков се казаха някои неща, които на практика са верни и управляващите ги беше срам да си признаят, че са така. Например какви са заплатите на симфоничния оркестър на БНР? Тези хора няколко години протестираха. Преди време бившият премиер Бойко Борисов каза, че е бил удивен, че изобщо има такива състави в радиото. Искам да кажа, че темата винаги е била третирана по един и същи начин: за проблемите се говори, те се констатират. После се заявява, че нещо ще се направи, но никой не казва как ще го постигне. Тоест "вдигаме заплатите" - как? "Увеличаваме квотите за българска музика в радиостанциите" -  как? По време на разговорите отново се заговори за тази прословута стратегия, за която говорим от толкова много години. Големият проблем на нашата култура е, че едни хора, 7-8 НПО-та, винаги се курдисват на софрата, за да преговарят с управляващите от наше име, все едно някой ги е упълномощил. Те винаги правят нещата така, че на тях да им е добре. Тази тенденция, за съжаление, продължава и при новото мнозинство", каза Мицов.

Мицов определи и COVID-19 като събитие на годината.

"Надявам се, че душите ни през новата година ще се изчистят. Аз лично преживях една голяма лична трагедия, докато бях болен от COVID. За съжаление, ние сме изгубили своето усещане за състрадание, за емпатия, своето усещане за общност. Албер Камю има една много хубава книга "Чумата". В нея се разказва за нещо, което и в момента ни е сполетяло. Квинтесенцията на тази книга е: Ако искате да обедните хората, изпратете им чума. Е, ние успяхме да докажем, че не можем да се обединим. За мен най-тъжната равносметка на 2021 година, е че имаме страшно много да работим върху себе си и трябва да постигнем своята еволюция преди да тръгнем да правим революция", сподели музикантът.

Мицов добави, че докато е жив, повече никога няма да посегне към политиката. Според него, участието му в нея е излишно, тъй като не разсъждава като политик. В момента той предпочита да преподава на студените си от Югозападния университет и да остане в социалните мрежи, за да изразява личното си мнение. В заключение той пожела здраве, домашен уют и призова хората да се интересуват от българското изкуство. Да не доверяват на хора, които им обещават промяна за три дена и да вярват в науката. За новото управляващо мнозинство той каза:

"Не бих им казал нищо, защото те са спечели изборите, но познавам част от хората от там и не бих им се доверил. Дори ако ми кажат къде трябва да отида, за да си купя хляб".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: