Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
У нас задържаха заподозрени, свързани с атентата в Истанбул
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 19.11.2022Коментари (0)709
©
У нас задържаха заподозрени, свързани с терористите, извършили атентата в Истанбул. Арестувани са трима души от молдовски произход и един от арабски произход. Единият от задържаните е Амран Абдулрами, смятан за дясната ръка на един от основните организатори на терористичния акт Билал Хасан.

В искането за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Република Турция се съдържат данни от разузнавателната служба МИТ, а именно че Амран Абдулрами и Билал Хасан и група терористи имат намерението да осъществят повторени атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС.

По информация на bTV Амран Абдулрами е бил натоварен от Билал Хасан да избере на територията на България една от три предварително подбрани фирми, за които било проучено, че превозват мигранти.

Абулрами е избрал и наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на фирма "бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България осъществявали превоз от типа "случаен превоз“ от Турция през България за Молдова и превозвала дребен текстил.

Амран Абдулрами е вербувал българският гражданин, който има и молдовско гражданство  да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, като е бил натоварен и да се разплаща с тях.

Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност възползвайки се от добре проучен и подбран канал от молдовски граждани и българи, създаден за превозване на мигранти от Турция до Сърбия.

В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са преминавали при едни и същи митнически и гранични полицейски служители, винаги след 22 часа, като за да преминат безпроблемно са заплащали суми от порядъка на 500 евро и винаги били натоварени предимно с дрехи. Въпросните микробуси са преминавали над седем пъти през пункта, като същите съдържали и тайници, в които се прекарвали хора свързани с терористична дейност от Турция към Европа, както и оръжие. 

Именно с един от тези микробуси преди няколко дни в България е влязъл издирвания Амран Абдулрами, който е пътувал с  Билал Хасан и още пет лица, три от който свързани с различни терористични актове не само в Турция.

Запознати с делото от Софийски градски съд споделиха, че Билал Хасан е създал организация за бягството си от Турция още на 13 ноември вечерта, но тъй като смяната от полицаите, които работели с групата, имала дежурство на 16/17 ноември, той е предприел това по-късно.

През последните пет месеца с трите микробуса е превозвано оръжие и в двете посоки (България и Турция), както и мигранти, като на водачите на микробусите се заплащало по 500 евро на човек и бежанците и оръжието се доставяло повечето пъти в близост до границата ни със Сърбия.

Когато групата превозвала само бежанци, понякога същите били оставяни в близост до София.

Всеки микробус е имал изградени по два тайника, първият за оръжие и втори за мигранти и терористи. Когато се е превозвало оръжие това е ставало лично под контрола на Билал Хасан, а с микробуса винаги пътувал Амран Абдулрами.

Оръжието се е криело в тайник под тавана на микробуса. Хората, които се превеждали през границата са се превозвали във втория тайник, който е бил направен зад седалките на пътниците, като шкаф с врата отгоре се превозвали по четири човека.

В искането за задържане на четиримата се намират доказателства за четири преминавания през турско-българската граница.



Още по темата: общо новини по темата: 10
31.01.2023 »
29.11.2022 »
19.11.2022 »
16.11.2022 »
15.11.2022 »
15.11.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: