Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Убийство на писател: В Пловдив не се смилиха над турския полковник
Автор: Екип Varna24.bg 17:06 / 15.09.2022Коментари (0)687
©
Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "временно задържане за срок от 40 дни“ на турския гражданин Мустафа Гьокташ, взета от Хасковския окръжен съд въз основа на Заповед за международно издирване и арест, издадена от Четвърти криминален съд в Анкара, Турция.

Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол Анкара. Срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишлено убийство на известния турски писател и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу, което е било извършено на 18.12.2002 г. в Чанкая с огнестрелно оръжие. За престъплението, в което Гьокташ (бивш полковник от въоръжените сили на Турция и адвокат) е обвинен в родината му, се предвижда наказание доживотен затвор.

Издирването лице е преминало в България през август, пресичайки незаконно "зелена граница“, за което деяние срещу него е започнало досъдебно производство и му е определена мярка за неотклонение парична гаранция от 300 лева. Той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1.09.2022 г. обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване с червена бюлетина.

След като изслуша исканията на страните и се запозна с документите по делото Апелативен съд – Пловдив прецени, че Хасковският окръжен съд обосновано и законосъобразно е взел мярка за неотклонение "временно задържане за срок от 40 дни“ спрямо турския гражданин Гьокташ. Молещата страна, в случая Турция, иска арест на лицето в условията на неотложност, както е направено в Заповедта за арест. От представените документи от прокуратурата са установени самоличността и гражданството на лицето, мястото и времето на извършването на престъплението, за което се издирва. По делото има данни, че лицето е преминало границата нелегално и това е достатъчно основание да се приеме, че при една различна мярка за неотклонение от задържане под стража, то може да го направи отново, което обосновава опасност от укриване.

Исканото лице е чужд гражданин, без адрес в България, преследвано е за друго престъпление - нелегално пресичане на границата, което обуславя риска от извършване на престъпление при по-лека мярка за неотклонение. За това съдът го остави в ареста за 40 дни, които текат от датата на задържането му. Относно изказаните в съдебно заседание опасения, че ако бъде екстрадиран в Турция, бившият полковник ще бъде подложен на политически гонения, съдът прие, че по делото няма данни за негова политическа дейност и за това няма основания да изведе такава опасност.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: