Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Убили легендарния бандит Бретона, докато яде шкембе чорба
Автор: Екип Varna24.bg 17:24 / 18.05.2019Коментари (0)3557
©
Провалена нарокпратка за над 100 млн. евро става причина за убийството на изпечения бандит Димитър Тодоров-Бретона в София на 16 февруари през далечната 2005 г. Това до момента е най-вероятната версия за убийството на  бандита, който е надупчен с олово в кварталната кръчма с гръмкото име "Бъфало" в столичния жк "Люлин".

Според хипотезата Бретона бил гарант по сделката огромно количество дрога, която е задържана от ченгетата в Испания. Става дума за 819 килограма кокаин, открити на яхтата "Есприта", която пристига от Южна Америка в Европа. Лодката е собственост на българин, който живее в Германия. Екипажът й е от българи, съобщава тогава испанската полиция. Други 137 кг кокаин пък са намерени в дома на нашенец в Мадрид. Провалената пратка кокаин е оценена от испанската съдебна система за 101 308 000 евро.

Неподкрепената до момента с доказателства хипотеза гласи, че именно заради "инфекцията" със заловената дрога е свързано и убийството на баджанака на Евелин Банев-Брендо - Константин Дишлиев. Той е застрелян по същия начин пред ресторанта "Тадж Махал" в София точно три месеца след убийството на Бретона. Неговият разстрел пък идва няколко месеца преди да бъде очистен смятаният за недосегаем висаджийски бос Георги Илиев, през август 2005 г. Десет години по-рано брат му Васил е ликвидиран в София.

Веднага след разстрела на основателя на силовата групировка ВИС - Васил Илиев, Бретона се изнася за Унгария. По това време се предполага, че именно Димитър Тодоров дърпа от чужбина конците на обезглавената империя ВИС. Тресе го носталгията - затова, когато рядко се връща в България, гледа да навакса с типично нашенски удоволствия. Така го заварва и смъртта - над чиния с шкембе чорба, ратанови панерчета с препечени филии хляб и дълбока чинийка с лют пипер на люспи. Два куршума пронизват легендарния Бретона в гърдите и главата. Той издъхва на място, съобщава "България Днес".

Черната новина се разнася бързо из ъндърграунда. Сред останалите живи босове на ВИС и СИК смъртта на Бретона носи успокоение - за тях той е по-скоро непознат гуру, за когото се носят бомбастични слухове за мащабите на контрол, които може да упражнява. През годините му се кланят и висаджиите на Георги Илиев, и сикаджиите, впоследствие станали мастити бизнесмени - Младен Михалев-Маджо, Красимир и Николай Маринови - Братя Маргини, Милчо Бонев - Бай Миле, Стоил Славов, Дмитрий Минев - Димата Руснака. Слухът за появата на Бретона три дни по-рано буквално сковава българските мафиоти. Защото, щом Бретона пристига, значи ще сее смърт.

Черната сянка на Бретона витае над родния ъндърграунд още от създаването му. Митко Тодоров е вероятно най-близкият приятел на Васил Илиев от времето на чейнчаджиите пред бар "Магура" на бул. "Витоша" и създаването на групировката ВИС.

Бретона е легенда сред автокрадците. За първи път е задържан през далечната 1974 г. През 1980 г. лежи в затвора, след това е осъден отново за грабеж. Когато през 1993 г. започват да никнат застрахователните офиси на силовците от ВИК и СИК, Бретона събира дребните автоапаши, съставя списък и буквално им казва да се захващат с нещо друго. Най-малкото - да не си помислят да докоснат с пръст колите със стикерите на двете големи групировки. Бизнесът върви без засечки до убийството на Васил Илиев. Бретона е потресен, той дълго не могъл да се съвземе от смъртта на авера си. Затова решава да се установи в Унгария, където постепенно изгражда собствена престъпна империя. Организацията му движи трафик на всичко, което носи пари - от хероин и амфетамини през контрабандни цигари и китайски стоки в контейнери. Според ченгета Бретона бързо успява да се интегрира в световните мрежи за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Смята се, че той просто дърпа конците отгоре, а хора на по-ниски нива по това време като Евелин Банев-Брендо и обикновени висаджии в Испания следят движението и изпират парите. Става дума за пратки от над тон, които се транспортират от Колумбия и Гватемала с ветроходни яхти. Бретона е толкова добър, че дори някои от яхтите са регистрирани на негово име. Докато той върти милионни сделки в Унгария и Германия на световно ниво, за работата си у нас босовете на големите групировки му се отчитат всяка година. Това продължава до към 1999 г., когато изведнъж притоците към сметките в Будапеща секват. Според различни източници неиздължените отчисления към Бретона са по около 5 млн. евро на година. Той изчаква около четири, пет години и в края на 2003 г. изпраща ясно послание към длъжниците си в България. С него им съобщава, че имат да му дават милиони и не е забравил за тях.

Поръчва видни сикаджии

Легендите носят, че именно Бретона стои зад убийствата на Стоил Славов, Бай Миле и Димата Руснака през 2004 г. Тези покушения се тълкуват като предупреждения към хората над тях. Само един факт подкрепя подобна версия - Бретона влиза в страната ден преди разстрела на Бай Миле на 30 юли 2004 г. Впоследствие обаче Димитър Тодоров дори не е сред обвинените за кървавата баня в ресторанта на хотел "Славия", при която освен боса Милчо Бонев са очистени петима негови гардове.

Според анализатори на процесите в ъндърграунда било наивно да се мисли, че някой от СИК би могъл да поръча Бретона и така да отмъсти за застреляните трима босове на групировката. Още по-малка изглеждала вероятността той да е очистен от кръвния си враг в бизнеса с крадени коли Пацо Килията. След покушението срещу Бретона плъзва и версия, че зад него стои бандата на Йоско Костинбродския, която е подозирана, че изпълнява мокри поръчки на чужди наркобосове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: