Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Участници от "Последният печели" може да cи имат проблеми с НАП
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 04.03.2021Коментари (1)2695
©
Димитър Георгиев е управител на Сдружение "Българско Куиз Общество" и 

експерт към Варненски окръжен съд - съдебно-счетоводни експертизи

счетоводител и данъчен консултант. Той публикува пост в социалните мрежи, който засяга най-актуалното предаване за знания в България "Последният печели". Целта на публикацията му е да помогне на хората, участвали в предаването да си нямат проблеми с данъчните служби. 

Уважаеми приятели на куиза! Както знаете от 08.09.2020 г. се излъчва предаването "Последният печели" по БНТ. Ако сте забелязали телевизията никога публично не е обявявала има ли награди за участници и/или победители. Имам приятели и познати, които са участвали. От тях знам, че награда за победителя няма, а всички играчи получават една и съща сума независимо дали са победили или отпаднали. Това доста ме учуди, особено, че имам приятел, който ми обясни, че е трябвало да декларира дали иска да му се удържи данък или не иска да му се удържи данък.

Днес научих, че всичко тези потайности може да се отразят доста зле на всеки един участник, защото мой приятел участвал в предаването вече има проблем с НАП. Той е безработен и се опитал да си плати здравните осигуровки, но се оказало, че не може да ги плати заради своето участие в "Последният печели". Сега ще ходи на място в сграда на местен офис на НАП да се опита да разреши проблема. Той още не е ходил, но от това, което ми обясни мисля, че разбрах какво се е случило.

Предаването "Последният печели" не обявява, че има награди, защото реално те награди не изплащат. Съгласно промени в сила от 01.01.2019 г., ако Ви бъдат изплатени "облагаеми парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител", този, който изплаща наградата удържа данък, а лицето, което е получило наградата не е длъжно да подава годишна данъчна декларация. В случая обаче явно парите, които от предаването изплащат не са награди, а хонорари. Хонорарите по извънтрудови правоотношения се облагат освен с данък и с осигуровки (няма осигуровки, само ако лицето е безработно и получи хонорар под минималната работна заплата).

Освен това този, който изплаща хонорара не е длъжен да удържа данък, ако дохода е изплатен в последното тримесечие. Платеца удържа данък през четвъртото тримесечие, само ако получателя на дохода подпише декларация, че иска да му бъде удържан данък. Според мен всеки един участник от предаването "Последният печели" ще му се наложи да подаде годишна данъчна декларация.

Препоръчвам горещо на всеки един участник да отиде до офис на НАП и да подаде заявление да му се издаде ПИК (персонален идентификационен код). С този ПИК, той ще може през електронните услуги на НАП да провери как са му декларирани сумите получени от предаването. В електронните услуги на НАП има меню "Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка", в подменю "Справка за изплатени доходи /трудови и различни от трудови/ на физически лица за период от 2019 г. насам" ще може да провери за 2020 г. какви доходи са били декларирани, че са му изплатени.

Ако види код на дохода 822 " Облагаеми парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител", то тогава той няма задължение да подава годишна данъчна декларация. Ако обаче види код 30714 - Други извънтрудови правоотношения, то тогава ще трябва да подаде данъчна декларация. За щастие, когато едно лице има ПИК, подаването става много лесно. Ще трябва да отбележите, "Приложение № 3 доходи от друга стопанска дейност" в Част ІІІ – "Приложения към декларацията". После ще отиде в "Приложение №3" и сумите, които сте получили от предаването "Последният печели" трябва да се появят автоматично.

Ако сте работили на трудов договор през 2020 (не сте били безработни) ще трябва да отбележите и полето Приложение № 1 доходи от трудови правоотношения" в Част ІІІ – "Приложения към декларацията". После отивайки в "Приложение №1", автоматично се заредят сумите, които вашия работодател е декларирал. По този начин ще си подадете декларацията лесно и бързо.

Искам дебело да подчертая, че срокът за подаване на ГДД за физическите лица е 30-ти април (уточнение - заради Великден срока тази година е 04.05.2021 г.). Ако сумите, които сте получили не са били награди, а хонорари, и не подадете ГДД, най-вероятно данъчните в лицето на НАП може да съставят акт и наказателно постановление за не подадена в срок данъчна декларация в размер на 500 лева.

Лицата, които са били безработни и са участвали имат допълнителен проблем. Ако са взели сума над минималната работна заплата за 2020 г. (над 610 лева) са допълнително набутани, защото е трябвало след датата на своето участие да подадат една допълнителна Декларация образец 7, защото за денят, в който са участвали в запис са се водили на работа и реално стават отново безработни в денят след записа. Затова дори да си плащат здравните сумите не се обвързват и може да изгубят здравни права.

Важно уточнение - До  01.03.2021, фирмите имаха срок да декларарират в НАП какви суми са изплащали на физически лица през 2020 г. Предполагам, че до няколко дни ще може, човек да провери как са декларирани доходите му изплатени от предаването "Последният печели", защото в момента има данни само за доходите за 2019 г. и се очаква всеки момент са се появят данните за 2020 г.



Още по темата: общо новини по темата: 2879
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/480 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Онзи ден на земята намерих 1 левче искате ли да дойда и да си платя данъка, гладни мишки умрели?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: