Учат децата в РС Македония, че сме ги избивали три години и че сме били фашистки окупатор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:10 / 07.06.2021
1756
Рефлекс на Република Северна Македония като държава е да се противопоставя на всякаква форма на българска култура и на споменаване на името българи и български книги, това заяви в "Денят започва" председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

Той посочи, че по отношение на книгите от българска страна има пробив. Изготвена е разпоредба с Агенция "Митници" на Република Северна Македония, в резултат на което са дарени близо 9000 книги от него самия, фондация "Македония" и над 700 българи, които са се включили в инициативата. Тези книги са достигнали до конкретни семейства в Република Северна Македония, които изявяват желание да ги получат.

Виктор Стоянов отбеляза, че спирането на книгите на границата на Република Северна Македония преди няколко месеца не ги е разколебало и заяви, че кампанията ще продължи, "докато достигнем до всички, които искат да имат поне една българска книга".

"За желаещите да се научат да четат на български и да познават книжовния български език, фондация "Македония" подготвя видео с изработен от лингвист от БАН текст за разликата между българския книжовен език и македонска норма "и по-конкретно шестте букви - коя на коя отговаря, за да е по-лесно за обществото там да четат и разбират български", обясни Стоянов.

Напрежението между нас и македонците основно се дължи на формата на държавен шовинизъм, която упражнява Република Северна Македония и възпитание в шовинимъм дори на децата. В училищата там се учи, "че българите сме фашистки окупатор, който в продължение на три години, от 1941 до 1944 г., едва ли не е избивал македонското население", обясни той и историята съзнателно се изкривява.

Виж коментарите (1)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).