Учат пенсионерите как да се пазят от ало измамниците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:56 / 18.02.2016
418
Институции, хипермаркети, общини и училища се включват в превенцията сред възрастните хора в област Добрич срещу телефонните измамници. Това бе решено на проведената по инициатива на областния управител Детелина Николова среща с представители на общините в областта, директора на ОД на МВР - Добрич Веселин Колев, представител на РИО и пенсионерските клубове в областта, членове на Областния Съюз на пенсионерите.

Шефът на полицията разясни пред възрастните хора схемите, по които могат да бъдат подлъгани да дават пари. До момента всички заловени лица, замесени в схемите на телефонните измами, са само "мулета" - тоест, хора, които са наети срещу заплащане само да пренесат парите. Според Колев, основните организатори на този тип престъпления са съсредоточени в Горна Оряховица, Вятово, Русе и други населени места във Великотърновска област. 

Полицейски инспектори периодично правят срещи с банкови служители и директори на банкови клонове, като им се дават съвети да разубеждават възрастни хора - клиенти на банките, при заявка за теглене на по-големи парични суми, обясни още Колев. Отпечатани са 1000 цветни брошури, които ще бъдат разлепени по входовете на жилищните блокове в кварталите в града, където ще се засили превантивната дейност, тъй като случаите на измами в областния център преобладават. Детелина Николова заяви, че чрез общините със съдействието на домоуправителите ще се стигне до всеки блок, където ще бъде разлепена друга листовка, изготвена съвместно от областна администрация и полицията. 

Паралелно с това ще започнат и срещи на полицейските инспектори по райони в пенсионерските клубове. Договорено е във всички магазини на големите търговски вериги, където има озвучителни уредби, периодично да се излъчват записи с предупредителния текст, който полицията е изготвила като цветна листовка. В по-малките магазини без озвучителна техника пък ще бъдат разлепени листовки. От РИО се ангажираха в рамките на родителските срещи да се говори с родителите, както и с децата в училищата, за да могат те да информират своите баби и дядовци, както и възрастни съседи.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бившият шеф на полицията: Ще служа в МВР! На тези мръсници няма д...
Центърът за лечение на туморите на простатата към ИСУЛ с поредно ...
Делян Пеевски: Трябва да работим така, че да си изпълним ангажиме...
Удар на ГДБОП: Спецполицаи разбиха група за източване на банкови ...
Рекордно количество контрабандни парфюми, скрити сред буркани, от...
Георги Първанов, експерт "Човешки ресурси": Изправени сме пред по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).