Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учат свещениците да усвояват държавни пари
Автор: Екип Varna24.bg 08:53 / 18.01.2019Коментари (0)1128
©
Свещеници и служители на Българската православна църква ще преминават курсове в Сметната палата, за да се учат да усвояват държавните пари, с които от тази година ще се заплащат месечните им възнаграждения, както и здравните и пенсионни осигуровки. За това се е договорило ръководството на одиторите по време на среща с патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, съобщиха от Синодалната палата.

За целта синодът поема ангажимента всеки митрополит да изпраща по двама-трима служители или свещеници от своята епархия, които ще отговарят за заплатите на духовниците. От 2019 година те вече ще са от перо в държавната хазна, като ще бъдат индексирани съобразно инфлацията, както тези на учителите. Тази промяна залегна с приемането на новия Закон за вероизповеданията в края на декември 2018 година. В него изрично е подчертано, че субсидията за БПЦ по това перо ще бъде до 15 млн. лв. според възможностите на бюджета.

В Сметната палата църковните хора ще бъдат обучавани как да подават искания до Министерството на финансите чрез Дирекцията по вероизповеданията, как да усвояват средствата и как да подготвят отчетите. Парите за месечните възнаграждения и осигуровките на свещениците и църковните служители ще им се отпускат на всяко тримесечие, като за следващото ще се дават, след като вече те са се отчели как са усвоили парите за предходния период. Предвижда се от 2020 година, когато се смята, че духовенството ще се е научило да усвоява и отчита средства така, както го налагат финансовите закони, държавата да им ги отпуска преди предстоящото тримесечие.

Предвид промяната в Закона за вероизповеданията, според която заплатите на духовенството се поемат от държавната хазна, Светият синод трябва да подготви национален регистър на своите свещеници. Той ще бъде на базата на данни, дадени от митрополитите на съответните епархии. По този начин ще е ясно дали наистина държавните пари отиват за възнаграждения и осигуровки на реални хора, като ще бъде отрязана всякаква възможност за пренасочването им за други нужди в епархиите. Към момента само четири епархии са предали списъци със своите хора.

По време на срещата в Сметната палата нейният председател Цветан Цветков е подарил на патриарх Неофит копие от клетвен лист на одитор, положил клетва пред свещеник от преди 70 години, когато е имало такава практика. Точно този подарък стана повод за тиражирането на информация, че одиторите отново щели да се кълнат пред духовници.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: