Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учебната година ще завърши присъствено, но има условие
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 08.04.2022Коментари (0)1172
©
Ако няма нова епидемична вълна, тази учебна година ще завърши присъствено. Към днешна дата седемдневната заболяемост от COVID-19 в страната е само 75 на 100 000 души. За последно е била на такова ниско равнище около 15 август 2021 г. Тенденцията е към устойчив спад.

При тази ситуация Министерството на образованието и науката (МОН) насочва усилията си към социалната интеграция и наваксването на евентуалните образователни пропуски при децата и младежите, които учиха в онлайн среда през продължителен период от време. Многобройни проучвания, вкл. анализът на МОН от лятото на 2021 г., показаха, че дългата изолация в млада възраст води до проблеми с психиката и трайни дефицити при общуването и интегрирането в колективи на по-късен етап от живота, съобщават от пресцентъра на просветното министерство.

Именно за да компенсира тези негативни последици от пандемията, при сегашния минимален риск от зараза не се предвижда извънредно удължаване на възможността за обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) извън разрешените от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) до 30 учебни дни по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ. За да се ползват тези дни, медицинските причини трябва да са свързани със здравето на ученика. Директорът на училището има право да реши дали да допусне онлайн обучение, поискано с други аргументи. Ако 30-те учебни дни в ОРЕС по ЗПУО са разрешени от първия ден след пролетната ваканция, те изтичат на 27 май т.г. вкл.

Родителите, които не желаят децата им да се върнат в училище до края на учебната година за по-големите ученици, могат да изберат между други две форми на обучение – самостоятелна и индивидуална. Промяната става чрез заявление до директора на училището.

Самостоятелната форма на обучение включва самостоятелна подготовка и изпити за определяне на годишни оценки по учебните предмети от училищния учебен план за дневна форма на обучение. Самостоятелното обучение се организира след решение на експертна комисия, създадена към съответното регионално управление на образованието (РУО), в която се включва и представител на Агенцията за социално подпомагане. Когато самостоятелната форма на обучение е избрана по желание, изпитите по учебните предмети се провеждат в две сесии. В конкретния случай трябва да се организира изпитна сесия за втория учебен срок, като се вземат предвид и получените до момента текущи оценки на учениците.

За ученици със специални образователни потребности (СОП) формата на обучение се препоръчва от екипа за подкрепа за личностно развитие в училището. Ученици със СОП, които се обучават в центрове за специална образователна подкрепа, не могат да преминат към самостоятелна форма.

Друга възможна форма за обучение без всекидневен контакт с много хора е индивидуалната. Тя включва индивидуални учебни часове, а срочната и годишна оценка се определя на базата на текущо оценяване или чрез изпити. Индивидуалното обучение се провежда по индивидуален учебен план и график на учебните часове, утвърдени от директора. Индивидуалните учебни часове се провеждат в училището. Когато ученикът по обективни причини не може да посещава училището, се допуска занятията да са в домашни или в болнични условия, а за ученици със СОП – и в център за подкрепа за личностно развитие.

Учениците, които преминат към самостоятелна или индивидуална форма на обучение, запазват предоставените им за безвъзмездно ползване учебници и учебни комплекти до края на учебната година.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: