Учени: В Черно море има сероводород, който ще ни осигури ток за 200 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
15:51 / 14.05.2012
667
Учени от института по инженерна химия към БАН работят по проект за оползотворяването на сероводорода в Черно море и производството на електроенергия от него. Това каза директорът на института проф. Венко Бешков на форума TEDx, който се проведе в София.

По думите на проф. Бешков България разполага с такова количество сероводород в черноморските води, че да произведе 9 млрд. мгвт/ч електрическа енергия, която би задоволила потреблението на българското население за 200 г. напред. За работата си по проекта учените са спечелили финансиране по програмата era.net, която е част от 7-ата рамкова програма на Европейския съюз. По думите на проф. Бешков всяка година във водите на Черно море се генерират нови 75 млн. тона сероводород. От енергийна гледна точка тези количества съответстват на годишното потребление на природен газ в България. Специалистите планират да превръщат сероводорода в електроенергия с помощта на нов тип горивна клетка. Заради по-ниските концентрации на сероводород в по-плитките води на българския шелф обаче, ако проектът бъде реализиран, вероятно ще се наложи работа на платформа или кораб в открито море.

Този метод за производство на електрическа енергия може да подобри екологичното състояние на Черно море, тъй като водите ще се пречистват от натрупания сероводород. Ученият представи и друг проект, по който работят специалистите от института - за производство на електроенергия от твърди битови отпадъци. Той обясни, че ако бъде реализиран, проектът ще спомогне за намаляването на депонираните отпадъци до 10 на сто от изхвърляния боклук. За сравнение, в момента в депата се извозват 95% от отпадъците. Проф. Бешков обясни, че от 100 хил. тона отпадъци могат да бъдат произведени 115 хил. мгвт/ч електроенергия и 173 хил. мгвт/ч топлинна енергия.

Горивната инсталация е плод на тригодишна усилена работа от страна на учените. В момента се правят демонстрации на технологията.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).