Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени от БАН тестват иновативна терапия за лечение на рак
Автор: Пламена Николова 15:19 / 02.06.2021Коментари (0)1006
©
Учени от Българската академия на науките (БАН) тестват иновативна терапия за лечение на рак, таргетираща предимно злокачествените туморни образувания, която е и възможно най-щадяща за здравите клетки. Във фокуса на изследването е ново вещество, синтезирано в Института по органична химия с център по фитохимия (ИОХЦФХ) към БАН, с изразено избирателно противотуморно действие. В ин витро експерименти то показва обещаващи свойства за прилагане в лечението на рак като алтернативен химиотерапевтик, тъй като унищожава злокачествените клетки, нанасяйки по-малко щети на здравите. 

Броят на онкоболните расте ежедневно по целия свят. Химиотерапията, която е най-широкоразпространеното лечение до момента, често води до нежелани странични ефекти и развитие на лекарствена резистентност. От години е актуална темата в биомедицинската наука за разработката на нови противоракови средства, като все още не е било открито широкоприложимо решение, което да предложи алтернатива на химиотерапията. 

Главен изпълнител на проекта за изследването на новото вещество е един от най-изявените докторанти на БАН – Мария Шрьодер, асистент в Института по молекулярна биология към Академията. Тя получава бакалавърската си степен от университета в Потсдам, Германия, след което се връща в България, за да специализира в сферата на молекулярната биология. Завършва магистърската си степен в Българската академия на науките, а основните области, в които разработва проекти, са биология на рака, биохимия и клетъчна биология.

"Щастлива съм, че реализирам този проект именно в България. Това беше една от причините да се върна и да се присъединя към БАН, след като завърших обучението си в Германия. Исках да направя нещо значимо тук, да се уча от светила в науката, да обменям опит с истински професионалисти и хора на идеите, както и да работя с модерна апаратура, каквато Българската академия на науките несъмнено притежава. Най-зареждащата част от работата ми е да виждам промяната и реалното приложение на науката. Разработката на ново лечение или вещество е дълъг и труден процес, пълен с неизвестни, но мисълта на колко хора може да помогне е движещата сила за мен“, коментира Мария Шрьодер.

През изминалата година тя бе част от екипа, който създаде лабораторията за PCR тестове в болница "Пирогов“ в началото на пандемията. Друг обещаващ проект на БАН, в който тя участва в момента, е разработката на нови нискотоксични биологични средства, съдържащи екстракти от природни източници, с растителен или животински произход от България за превенция и подпомагане на терапията на някои заболявания. Проектът "БиоАктивМед“ цели да създаде алтернативни подходи за борба с инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания и да подобри качеството на живот на населението чрез естествени продукти в сферите на персонализираната и превантивна медицина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: