Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ученици от български неделни училища в Италия превеждат стихове на Петя Дубарова
Автор: Екип Varna24.bg 20:47 / 20.05.2024Коментари (0)1205
© МОН
Стихове на поетесата Петя Дубарова са преведени от ученици от български неделни училища в Италия. Техните преводи са част от двуезичната книга "Да литна високо в небето…" на Национално издателство за образование и наука "Аз-буки". Изданието бе представено днес в присъствието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

"Изкуството свързва, вдъхновява и променя съдби. Това, че самите деца са искали не само да превеждат стихове, но да научат нещо повече за живота на Петя Дубарова, показва, че тази инициатива ги е променила", каза министърът по време на премиерата на книгата в клуб "Перото" на НДК. Той благодари на организаторите и гостите за тяхната съпричастност към това, за което се говори особено през седмицата на 24 май – че науката и образованието са слънце, за това, че образованието може да промени всяка една страна към по-добро.

Проф. Галин Цоков отбеляза още, че присъствието на Петя Дубарова в учебните програми е на базата на предложения, които са правени в хода на общественото им обсъждане от страна на учители и родители. По думите му това е показателно за силата на нейните стихове и за посланието, което носи поколения наред. "За да бъде по-мотивирано съвременното поколение ученици да четат повече, особено българска литература, то трябва в по-голяма степен съвременни автори да присъстват в учебните програми", каза той.

По думите на директора на "Аз-буки" Емил Спахийски идеята за книгата се е появила след прожекция на игралния филм "Петя на моята Петя" по време на Форума на българското кино в Българския културен институт в Рим през 2022 г.

Автори на преводите на произведенията на Петя Дубарова в "Да литна високо в небето…" са младежи от български неделни училища в Рим, Флоренция, Милано, Неапол, Перуджа и Салерно. Съставител на "Да литна високо в небето…“ е Мая Падешка, редактори са Георги Димитров и Пенка Манолова.

На премиерата на книгата присъстваха още директорът на Италианския културен институт в София Мария Маца, директорът на Италианския лицей Биляна Иванова и доц. Нели Димитрова, която е един от сценаристите на игралния филм на "Петя на моята Петя".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: