Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учениците с два бележника, единият за кореспонденция?
Автор: Екип Varna24.bg 08:55 / 02.11.2012Коментари (5)1941
©
Учениците ще ходят в клас с два бележника. Това предвижда новият просветен закон за училищно образование. Допълнителният документ ще се нарича "бележник за кореспонденция" и в него родителите ще могат да питат и да получават отговори от учителите за оценките и поведението на децата си.

Целта ни е да засилим обратната връзка между учители и родители, обясни заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

"В сегашните бележници мястото за забележки много бързо се запълва и изобщо не стига", обясни съветникът на образователния министър Сергей Игнатов и директор на 51-во СОУ, Асен Александров.

Както в традиционния бележник, така и в новия ще се вписват оценките и отсъствията. В него обаче ще има и повече място за забележки и съобщения между преподаватели и родители.

"Графата за съобщения наистина е прекалено малка, тя не стига за повече от три забележки на срок, затова учителите ги пренасят в графата за оценки и често ги виждам доста по-късно", коментира от своя страна и Александра Атанасова, майка на шестокласник в столицата.

Бележникът за кореспонденция вече е факт в 51-во СОУ в онлайн вариант. "Разработили сме електронна платформа като пилотен проект, за да имаме по-добра картина на случващото се в училище.

Онлайн бележниците са интегрирани в електронните дневници, разказа директорът. Те са достъпни за учители, ученици и родители. Те я ползват, като въведат потребителско име и парола.

"Там има секция за отсъствия, оценки и забележки от деня", показа съветникът на Сергей Игнатов. Така например родителите на учениците от 51-во СОУ могат да прочетат забележки от типа на "Яде системно час" , "Идва без домашно", "Закъснява за час" и т.н.

Бележникът за кореспонденция е задължителен за всички ученици.

"От родителите се очаква редовно да го преглеждат и да удостоверяват с подписа си, че са запознати със съдържанието на съобщението", разясни експертът от просветното министерство Татяна Предова.

Тя обясни,че заради динамичното ежедневие на родителите невинаги им остава време редовно да посещават родителските срещи, затова тази форма за кореспонденция била необходима. Целта е и да се затегне дисциплината в клас, като в бележниците ежедневно се отразяват проявите на хулиганство и агресия от страна на учениците.

С децата с проблемно поведение ще се заема специален екип от психолози, който ще се опита да го вкара в правия път. Ако то не се поправи, чак тогава ще бъде наказано със забележка, преместване в друг клас или друго училище или пък с прехвърляне в самостоятелна форма на обучение, ако е над 16 години. За учениците до 4 клас обаче е предвидено само наказанието забележка.

Преди бележниците за кореспонденция да залегнат в проектозакона за училищно образование, експертите обсъждаха въвеждането на оценка за поведение, която учениците да получават за всеки час. Това предложение обаче отпадна от проектозакона.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 02.11.2012 г.
0
 
 
добре че сега не съм ученик 6 пъти ме изключваха но лолучих професия а след тово и образование за цял живот
Aнонимен
на 02.11.2012 г.
0
 
 
Е, какво , по-цял ден ще отговарям на прищевките на родителите. Какво толкова? Да сложат повече страници за забележки в бележниците. Ако, родителят го мързи да поиска бележника или няма власт над детето си да го накара да му го даде, аз какво да направя. 28 ученика. Цял ден това ли ми е работата.
Aнонимен
на 02.11.2012 г.
0
 
 
съмнявам се, че всеки родител познава напълно детето си. навън са коренно различни от вкъщи. така, че не е лоша идеята. а за учителите който иска може много няма значение млад ли си или възрастен. а който няма компютър в къщи отива до училището и пита ако се интересува де.
0
 
 
Ми родителя вместо да си драска и подхвърля бележчици с учителите, като го интересува поведението и успеха на детето да ходи в училище, да се среща с учителите и да си говори с тях. Така и така трябва да се ходи да за прибира детето от училището. Друг вариант е да си говорят по телефона с класния, но е по-лошо за класния. Ще го изтормозят - все ще му звъни телефона дори и в къщи. Само ще карат децата още повече глупости да носят в раниците - и без това вече доста се изговори за това колко им тежат вече раниците, защото ги карат да носят какво ли не - имаше някакви фрапантни случаи с 10-12кг раници.
Aнонимен
на 02.11.2012 г.
0
 
 
Ще се изгуби чара на детските години...друго си е да си криеш забележките и да чакаш, когато родителите са в настроение :) Сега още повече обезинтересяват детския живот. Пък и се съмнявам, че някой родител, който се интересува от детето си, не го познава и не знае какво може да направи и прави.. От друга страна повечето учители са на възраст и не всички са боравили с компютър. Кой знае по колко време ще им е нужно да пишат тези забележки във въпросната система :) И като се задължат родитетелите да купят компютър, още повече се спомага за роботизирането на младото поколение :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: